collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Det som ingen berättade, del 1

Kategori: Allmänt

Somliga tycker nog att jag är lite för personlig ibland. Att jag delar med mig av lite För intima(kroppsliga eller känslomässiga) detaljer i mitt liv/föräldraskap ibland.
Jo, så kanske det är. Det kanske är "etikett" och "politiskt korrekt" att hålla inne med viss info, enligt många. Många kanske störs av delar av det jag skriver om. Då får jag beklaga. Men jag tänker inte be om ursäkt, och jag tänker inte sluta "dela med mig". Störs man av det jag skriver, så behöver man ju faktiskt inte fortsätta gå in här och läsa. Faktiskt. Det är ett val man gör.
 
Man behöver inte känna igen sig, och man behöver inte hålla med om det jag berättar om. Men anledningen att jag är såpass personlig som jag är, i allt från toalettvanor till taxöronstuttar, till tyck-synd-om-mig-för-jag-är-trött-gnäll och motstridiga känslor inför föräldraskapet, gör jag för att jag önskar att jag själv, innan jag blev gravid och fick barn, hade fått läsa lite sånt och varit lite mer beredd på allt vad graviditeten och småbarnslivet faktiskt kunde innebära.
 
Man visste ju att det kunde vara jobbigt att vänta barn. Man hade ju hört talas om det "klassiska" illamåendet(som jag själv tack och lov slapp).
 
 
Ryggvärk och vattenansamling i fötterna och sådant hade man ju hört talas om, men att det skulle innebära att alla ens skor skulle bli två nummer för små var man inte beredd på.
 
 
Foglossning var ett ord man hört i samband med graviditet, men inte riktigt visste vad det innebar. Jag har själv haft en "mild" variant. Jag har haft tidvis väldigt ont men varit näst intill fullt fungerande i kroppen under båda mina graviditeter. Däremot har jag har bekanta som varit sängliggande större delen av sina graviditeter för att de haft för ont för att fungera. Det är inte roligt.
 
 
Att man behövde gå och kissa ofta under olika skeden i gravititeten hade man ju hört talas om, men att man kunde bli näst intill inkontinent och halvt kissa på sig bara av en nysning var det ingen som berättat.
 
Att föda barn är en smärtsam upplevelse kan ju vem som helst räkna ut med tanke på hur/var ungen ska ut. Men att det efteråt skulle kännas som att man fått en fotboll uppkörd i rektum var det ingen som berättat(skaffa en badring att sitta på).
 
Och att det efteråt kunde innebära en sådan bestialisk smärta att göra något så vardagligt och naturligt som att kissa, var det heller ingen som berättat. För jag fick sprickor och bristningar alldeles för nära urinröret så jag kunde inte kissa normalt, jag satt formligen och skrek av smärta vid mina första toalettbesök hemma(på bb var man fortf för bedövad "där nere" för att känna ngt) och var tvungen att lägga mig ner i svalt vatten i badkaret för att kunna kissa, för det var enda sättet som inte gjorde ont.
 
Hemorrojder är ju också en "klassiker", det hade man ju hört. Och ja, det fick jag också. Sånt är ju ingen trevlig historia direkt. Men jämfört med mina urineringsbesvär var de en fis i världsrymden, och försvann av sig självt efter några veckor. En del har dock vad jag förstått problem med hemorrojder länge och återkommande, och behöver medicinska preparat för att få bukt med dem.
 
Och så var det det där med analsprickor. De hade heller ingen berättat om. Det är Inte skönt, och jag fick dem både under graviditeterna samt en tid efter.
Tänk dig att det spricker upp som en liten reva i ringmuskeln när du bajsar. Det är precis lika skönt som det låter. Och tänk dig att den där sprickan, som trots allt börjar försöka läka ihop sig själv relativt direkt, spricker upp Igen varje gång du bajsar. Det är också precis lika skönt som det låter.
 
Ömma tuttar vid amning kan man ju lätt tänka sig att man kan få med tanke på hur ofta det ska ligga en unge där och snaska. Men exakt Hur ömma tror jag inte det är någon som förstår. Innan ungen fått kläm på det där med amning och man lyckats få till "rätta knycken", så gör det rent ut sagt Skitont, och det är själva bröstvårtorna som gör ont. Ja satan i gatan vad ont det gör. Själv låg jag vid några tillfällen och Grät av smärta när jag ammade. Framför allt med Casper, för hans lilla mun kunde inte greppa tillräckligt stort tag om vårtan första 2 veckorna, så jag praktiskt taget led vid matningarna. Tack och lov går det över. Ungen lär sig och tuttarna vänjer sig. Och med Casper hade man ju lite rutin i bagaget efter Linus spädbarnstid, så den här gången slapp jag spruckna bröstvårtor och hade "bara" ont.
 
Jag avslutar här för idag, jag måste ju sova lite också.
Detta var Del 1 av 2, som främst handlade om graviditetskrämpor och efter-förlossning-krämpor. Del 2 tar nog upp lite andra knasigheter. Typ magknip hos bebisar och hur jobbigt det är. Kanske lite föräldramässiga känslor och sådant. För att jag vill "förvarna" och förbereda. Tala om hur det faktiskt är/kan vara. Det behövs mer sådant i cyberspace/i tidningar/på TV. Annars är det lätt att man sitter där som gravid eller nybliven förälder och känner sig totalt berövad på den där rosa mysiga graviditeten alt. bebisbubblan som man läst/hört om överallt.

Länk

Kategori: Allmänt

Test 1

Kategori: Allmänt

... av duschskärmen/schamponeringsskärmen/vadfandetnuheterskärmen är avklarat.
Om nu bara de kärleksfulla föräldrarna vid nästa badtillfälle kan lyckas få den att sitta lite bättre, så kommer den vara kalasbra. Idag gick det inte heelt felfritt då det(pga fel "påsättning"...ehum) smet förbi lite vatten som rann längs tinningarna på ungen. Vilket i sig inte var någon katastrof då det inte rann ner i ögonen. Dock hade vi lite otur vid själva ursköljningstillfället, då skärmen gled ner en bit på pannan på ungen, vilket resulterade i en glipa så att vattnet smet igenom och såklart rann rakt ner i ögonen på honom. Tack och lov var vi precis klara med hårtvätten, så efter några få sekunders smågnäll, massa lovord om hur duktig han varit och muta med att han skulle få bulle efteråt(mammamaffian, bring it on!), så hade vi en nöjd och glad kille som glatt badade vidare.
 
Mission complete - barnets i stort sett första "riktiga" hårtvätt med schampoo avklarat, med bedömningen: "Närapå godkänt". Nästa gång bör(om vadfandetnuheterskärmen hamnar rätt och sitter kvar) hårtvättandet få ett "riktigt" Godkänt betyg.
Att ungen sedan vid läggning hann bli precis lika svettig i huvudet som vanligt och därmed "sabbat" hela syftet med badet, är en helt annan femma :-p

Lägg mig i sträckbänk

Kategori: Allmänt

... ge mig elchocker, piskslag, fimpa cigaretten på mitt skinn, tjära och fjädra mig och bär mig på en stock genom Rimbo centrum, men snälla, utsätt mig icke för denna hemska prövning... snälla tvinga mig inte igenom en hel sommar Utan färskpotatis. Jag kan liksom lika gärna dö i så fall.

Jordgubbar kan jag leva utan även om det är ett av de stora svaren på Sommar.
Lök kan jag leva utan även om det är förbaskat gott med rödlök i sallad, och hackad lök till tacos.
Bönor äter jag knappt i alla fall.
Kål av olika slag klarar jag mig också utan utan att gå under.
Men färskpotatis... av allt Minigrisen kan gå och bli extra magknipig av, så var han tvungen att "välja" just färskpotatis, typ det godaste som finns.

Jo, till min bedrövade, innerliga sorg, misstänker vi att ungen är känslig mot just färskpotatis, då han blivit extra knipig i magen vid just två tillfällen då jag ätit färskpotatis dagen före.
Fan fan fan FAN. Pardon my french, som det så "fint" heter.

Det här är ren skär terror, kan ni förstå det? Rena rama mamma-plågeriet. Ett uppbådande för Ännu fler gråa hår, och ungen är inte ens tonåring än.
Näe, det här är taskigt. Vem och vad har jag gjort för ont för att i min tur förtjäna sådan ondska??!

Årets första bad

Kategori: Allmänt

... i sjövatten blev det för den lilla modran idag. I barnets plaskpool. Vi har det ju så pass bra att vi har en sjö typ hundra meter från hemmet, från vilken samtliga hus i samfälligheten har ledningar dragna till sig så att vi har "sommarvatten". Det spar en hel del slantar att fylla plaskpoolar, vattna blommor etc med sjövatten i stället för med det vanliga kranvattnet. Underhållet för vattnet ingår i samfällighetens kvartalsavgifter, vilka även täcker vinterns snöröjning och sådant(vilken man kan ha en och annan åsikt om varje vår då snön smälter bort och man ser hur plogbilen(traktorn) sabbat gräsmattan för oss).

Årets premiärdopp i plaskpoolen stod dock Linus för på midsommarafton. Han stod även (ofrivilligt) för premiärdoppet nere i sjön tidigare idag då han, hans far och jag kände på vattnet med fötterna. Barnet och pappan som hade sandaler/foppatofflor klev rakt ut i sjön m skor på, medan jag som hade pjucks fick gå i barfota.
Som jag befarat tappade ungen balansen när han trampade runt längs strandkanten och blötte ner sig upp till midjan ungefär :-p
Men då vädret var varmt och skönt togs det med en klackspark av oss alla tre och ungen fortsatte trampa runt och kasta stenar och pinnar i vattnet.
När vi kom hem var det minsann modran själv som tog initiativ till poolplaskande och svirade om till bikini och satte sig helt sonika rakt ned i poolen till barnets förtjusning som självklart hängde på. Sedan satt vi där och öste vatten i/ur/på barnets plastbåtar och hade det allmänt bra.

Om vädret tillåter ska vi försöka ta oss bort till den "riktiga" badstranden någon av veckans resterande dagar(tillika pappans sista semesterdagar), hela lilla familjen och njuta av "riktigt" sjöbad, bara vi fyra(och alla andra strandgäster förstås). Gräva i sanden, bada, äta matsäck och allt det där. Ska kolla efter badbrallor till barnet när pappan och jag åker och storhandlar i morgon, så att han utöver de hans farmor har åt honom, har ett par även hemma. För hans allra första riktiga sjöbad vill jag vara med och uppleva själv.

Bilder var länge sedan

Kategori: Allmänt

... eftersom jag aldrig sitter vid datorn längre. För att jag aldrig hinner mitt i småbarnskaoset. Jag tänker därför inte kommentera bilderna, för det hinner jag nog inte innan alla sovande barn vaknar. Detta är iaf ett litet urplock från midsommar(badbilderna), samt när L, M och E var här på besök(och alla leksaker var MIN ;)
Enjoy!
 
 
 
 

I väntans tider

Kategori: Allmänt

... på en duschskärm/badskärm/schamponeringsskärm/vadfandetnuheterskärm som jag beställt till Linus, i förhoppningen att den ska göra hårtvätteriet här hemma lite lättare. Ungen HATAR verkligen när det rinner ner vatten i ögonen på honom och får panik när det pratas om att tvätta håret. Jag har berättat att vi snart får hem en smart grej som man kan sätta på huvudet när man ska tvätta håret, så jag hoppas verkligen att den är bra och följer sitt syfte, för Linus skulle verkligen behöva ordentliga hårtvättar nu när han svettas så mycket i värmen. Man vet ju själv hur det kan börja klia i hårbotten när man svettats eller inte tvättat håret på ett tag.
 
Som det ser ut nu får man på sin höjd hälla vatten i bakhuvudet på ungen, och ta en urkramad tvättlapp och rufsa runt uppe på huvudet samtidigt som det gäller att vara snabbt framme med handen och dra bort eventuella vattendroppar som är på väg ner för pannan. Annars blir det gnäll eller skrik och gråt. Och jag vill inte att han ska börja bli motvilligare till att bada än han på senare tid redan blivit, bara för att vi "bråkar" med hårtvätt.
Nä, jag sitter här hemma och väntar med spänning på att den där skärmen ska dyka upp så jag kan få först sälja in den hos ungen, och sedan förhoppningsvis tillåtas kränga på honom den och prova, för nu är han katastrofalt svettig i håret. Var in och stoppade i tappad napp förut och hans kuddar var liksom blöta...

Måste bara

Kategori: Allmänt

... dela med mig av ett skämt som en söt liten farbror drog när jag satt i väntrummet och inväntade sambon på sjukhusets röntgenavdelning för ngn vecka sedan.
Den söta lilla farbrorn var en sådan där farbror som Gärna pratar, förmodligen med vem som helst, om typ allt och inget. En sådan där humoristisk liten söt farbror som pratar och pratar och ibland ställer en fråga men knappt låter dig hinna få en syl i vädret till svar.
Han berättade att han var där på återbesök och skulle röntgas för att se att allt gått som det ska.
 
Söta farbrorn: "-Jag fick Gallskrik vettu. Det vet du vad det är va?"
Jag: "-Mjaej"
Söta farbrorn: "- Man skriker för att det gör ont i gallan".
 
Så enkelt och fånigt, men roligt. Gjorde min dag i alla fall :)

Upprepning från Facebook

Kategori: Allmänt

"-MÅTTE DJÄVULEN TA ALLA FRUNTIMMER! !"
 
Vad jag nu menar med detta? Absolut ingenting. Det är bara en underbar fras från en underbar film som jag så länge velat få utbrista. Och om ni inte vet från vilken film jag plockat detta citat, så kan jag inte säga annat än att det är ren skandal och att jag beklagar förlusten av svensk kulturhistoria. Vilken stackare kan ha undgått att bevittna en sådan kulturskatt?! För jag tänker såklart inte tala om vilken film det är då jag anser att det är var svensk medborgares skyldighet att besitta denna kunskap. Googla :-p
 
Eftersom jag själv är fruntimmer, så kommer det ju aldrig komma ett passande tillfälle för mig att utbrista nämnda fras, därför fick det idag bli en allmänt spontan Facebook-status.
För att citera någon annan, för mig okänd individ(förmodligen mig själv):"-In chocolate cake we trust"

Kalla fötter?

Kategori: Allmänt

Inatt drömde jag att bröllopet blev inställt. Sambon hade träffat en tjej, en asiat, och kunde inte välja mellan henne och mig. Vad fasen? :-p
Nu måste jag nog gå och tröstäta lite chokladtårta till frukost ;)

Min!

Kategori: Allmänt

Ovanstående ord har upprepats X antal gånger från det att vi fick besök av en näst intill jämnårig pojke med Linus idag, tills dess att pojken åkte hem. Vilken härlig period i småbarnslivet det är. Eller nåt :-p
Haha, hade Linus en leksak i handen skulle E ha den, och hade E en leksak i handen skulle Linus ha den. När någon av pojkarna till slut slutade leka med sin leksak och lade den ifrån sig, var den andre beredd och praktiskt taget spurtade mot den lämnade leksaken och tog den med triumf i blick. Och då skulle givetvis pojken som slutat leka med sin leksak, absolut genast ha tillbaka den, Fast han lämnat den för att leka med något annat.
Det har varit dragkamp om gräsklippare, skottkärra, bilar, flygplan, gunghäst, böcker, gungor, stolar(!), pussel, you name it. Det har delats ut slag och kramats förlåt, för att minuten senare slås till igen :-p
Vi föräldrar har fått sära på, tillrättavisa, förklara, trösta och skälla i en strid ström. Ljuvliga småbarnsår, som man INTE kommer sakna vissa delar av dem :-p
 
Besöket innebar dock inte Bara barnakiv, utan även trevligt sällskap av E's föräldrar. De hade dessutom med sig provtårtor som vi fått smarra på till efterrätt, för att bestämma smak på bröllopstårtorna. Jag säger bara goddamn...
 
Nu är det snart midnatt. Linus vaknade och var ledsen för en stund sedan och har hamnat i vår säng där han somnade om på 3 röda. Lillebror däremot som brukar gå bra att lägga på kvällen, har varit rikskaos, och befinner sig i skrivande stund hos sin pappa i vardagsrummet. Lägga ner honom gick inte, tutte funkade inte, massera mage hjälpte inte, rapa hjälpte inte. Han skulle minsann brutalyla när storebror just somnat om bredvid mig, och väckte honom såklart, dock somnade storebror om så fort pappan tagit ut lillebror från sovrummet.
Storebror sover alltså. Inte lillebror. Jag tror han djävlas för att han vet att jag vill äta mer provtårta. Nu hör jag dessutom att katten står och jamar utanför den stängda dörren till tvättstugan där husse och minihusse befinner sig. Kalas.

När gäddorna leker i vik och vass...

Kategori: Allmänt

... ligger småbarnsmodran i sängen och kvällsammar. Men å vilken bra midsommarafton det blev.
Vi bjöd över barnens farmor och farfar(skulle ha bjudit mormor och morfar också men de var upptagna på annat håll) på sen sillunch(sket i midsommarstångsfirandet i byn då det tidsmässigt krockar m Linus vila och då blir allt kaos) och grillmiddag. Vi frågade även "08:orna" tillika grannparet tvärs över gatan om de hade planer eller om de ville göra oss sällskap, och trevligt nog tackade de ja till sillunch, och hade både snaps och jordgubbstårta med sig!
 
Tänk, vi har bott grannar med "08:orna" i snart 3 år, de köpte sitt hus strax före vi köpte vårat, och vi har tänkt såå många gånger att vi borde bjuda över dem på kaffe då de är så otroligt trevliga, men det dröjde nästan 3 år innan det blev av :-p
Förhoppningsvis blir detta en start till lite mer frekventa tillfällen att umgås, för de är verkligen supertrevliga och lätta att ha att göra med. Vi har ju annars ett antal mer eller mindre "speciella" grannar i området om man så säger ;-p Ingen nämnd ingen glömd ;)
 
Nej den här dagen har verkligen varit super. God mat/fika, trevligt sällskap, Linus har lekt i sin plaskpool, Casper sov för ovanlighetens skull ett par timmar i sträck i sin vagn så vi fick laga - och äta lunch och fika i lugn och ro. Jag, farmor och sambon har lekt och busat med Linus, och bäst av allt - vädret har varit kanon hela dagen FAST vi hade planerat att grilla. Kors i taket!I morgon får vi besök av världens bästa tårtbakerska och då är tanken återigen att vi ska grilla, så blir det regn i morgon vet ni varför ;-p

Drygo

Kategori: Allmänt

Tänkte bara meddela att jag hatar att blogga via mobilappen. För det första blir texten automatiskt centrerad, vilket är apdrygt att läsa på dator. För det andra går det inte att lägga upp bilder normalt. De blir små och liggande. Värst av allt är nog att jag gång på gång lyckas komma åt fel "knapp" när jag skriver så att all text går förlorad, så jag får börja om från början igen.Är det bara Jag som har de här fruktansvärda i-landsproblemen?
 
Varför jag inte skriver från dator i stället? För att jag aldrig har tid/ork/möjlighet. Dagtid är det barn och vardagspyssel såsom matlagning, amning, plocka-upp-pennor-och-diverse-leksaker-för-femtielfte-gången-från-golvet, lek, barnsövning, mera städ/plock etc som upptar all tid. Jag hinner/orkar bara blogga när jag lagt mig i sängen för kvällen.
 
En sak till. Är det bara vi som låter vår bebis vara naken(bortsett från blöjan) dygnet runt? Seriöst, ungen är ett levande värmeaggregat och kokar över om man byltar på honom kläder. Inte ens hans storebror var fullt såhär varm av sig, och han var ändå en varm bebis. Han svettas dock så mkt mer nu. Varje kväll blir han helt fuktig i håret av svett och blöter ner sin kudde med det. Som idag, så kvällens bad känns ju halvt bortkastat :-p

Amen

Kategori: Allmänt

Så föll en stor sten från våra bröst - lokal är bokad! För Er som inte har koll, så talar jag om lokal för bröllopsmottagning(kallas det så förresten?). Vi har till och med Två lokaler bokade i skrivande stund. Inte för att vi är giriga eller så, utan för att vi bokade en igår när vi fick en öppning(byns skolmatsal), men i förmiddags även ringde och undersökte möjligheten att hyra byns församlingshem och faktiskt Fick det.
Vi ska avboka skolmatsalen snarast möjligt, för även om den kostade lite mindre, så får vi så himla mycket mer för pengarna med församlingshemmet. Församlingshemmet är nyare och fräschare och har allt vi kan tänkas behöva. Bord, stolar, porslin, fullt utrustat kök(diskmaskin, yay!), toaletter, you name it. Dessutom har det ett härligt läge med utsikt över åkrar, sjö och kyrkan vi gifter oss i på andra sidan sjön. Jättefint!
Bäst av allt är att vi har tillgång till lokalen hela dagen och fram till kl 12 dagen efter så man hinner åka dit och städa. Och har vi tur nog att ingen annan bokar den under fredagen(dagen innan), så har vi tillgång till att åka dit redan då och ställa iordning lite i förväg vilket skulle underlätta allt väldigt mycket.
 
Det börjar kännas lite overkligt allting nu ju närmare vi kommer dagen D. Jag ska bli Fru. Hur sjukt låter inte det? Jag ska byta efternamn, vilket känns Ännu sjukare. Jag som inte ens har börjat öva in min framtida namnteckning än.
Nytt körkort, nya bankomatkort etc etc. Skönt att det mesta av det löser sig självt, det är väl egentligen bara ett nytt pass jag behöver ordna själv om vi skulle få för oss att dra utomlands(hoppas jag). Eller hur funkar sånt där med alla diverse kort egentligen? Någon som vet?
 
Nu är det iaf bara "småfix" kvar att ordna. Köpa hem lite läsk och sådant, kanske alternativet korv med bröd till matkinkiga ungar. Komma på vad jag ska göra med håret(har en idé om hur jag vill ha det), vilket jag ska försöka fixa själv. Beställa bukett, alt blommor och göra en själv för att spara in några kronor. Känns rätt onödigt att lägga ut massa pengar på några blommor jag kommer ha i en timme ungefär. Då satsar jag hellre mer på klädsel/ringar etc.
Och så det där med smink. Jag är usel på sådant då jag så sällan använder mer än mascara. Så jag funderar faktiskt på att låta det stanna vid mascara och inget mer. Less is more ni vet. För det finns inget fulare än översminkade tjejer. Tycker jag. Framför allt inte när de inte kan göra det snyggt. Men jag är ju lite egen i det avseendet, jag har ju till och med svårt för ifyllda ögonbryn då jag tycker det ser så onaturligt ut, framför allt om de målas för mörka. Men men, smaken är som baken och Jag har iaf två skinkor ;)
Ringarna hämtade vi förresten ut idag, och de är jättefina. Ska försöka få tid/ork att lägga upp lite bilder efter bröllopet sedan.

Spola kröken

Kategori: Allmänt

... tycks vara Caspers nya motto. Sedan några dagar tillbaka vägrar han nämligen flaskmatas av sin pappa på kvällen när jag nattar storebror. Sabla stolleprov, om han bara visste vad han försvårar allting för oss! För att inte tala om den annalkande bröllopsdagen då jag planerat att han skulle få i alla fall två måltider ur flaska, så man kan lägga över det ansvaret på någon annan. Nu ska jag i stället lyckas amma bebis medan jag är iförd bröllopsklänning med snörad rygg? Ja ni hör ju, det kommer bli kaos det här.

Vår tvekönade son

Kategori: Allmänt

"-Jag har en snippa!" utbrister plötsligt sonen mitt under kvällsläggningen och klappar med handen på skrevet.
Sedan flyttar han handen, klappar sig på rumpan och säger:
"-Jag har en snippa där bat(bak)"
."-Eh, jaha"
"-Jag har hår på min snippa där bat"
 
Eeeh... okeej

Hey big spender

Kategori: Allmänt

Hörni det här med bröllop är ingen billig historia(duh).
Idag tog sambon och jag efter mycket om och men en sväng till Norrtälje för att försöka stryka lite från inköpslistan, och vi lyckades stryka en hel del. Sambon köpte kostym, skjorta, slips och skor, och jag köpte BH(dyraste BH:n jag någonsin ägt), skor(och ett par extra då det var Köp 3 par - betala för 2), ny mascara(så man inte lyckas stå utan på bröllopsdan), hårfärg(för att täcka de grå dagen till ära) och lite diadem och hårspännen att välja mellan när jag bestämt vad jag ska göra med frisyren. Och så beställde vi ringar.
 
Bortsett från trosor och ett nytt band till klänningens snörning så är nu min outfit komplett. Likaså sambons bortsett från ett nytt bälte till kostymbyxorna. Han provade hela outfiten nu på kvällen, och jag säger bara GODDAMN! ;)
 
Dagens shoppingtur resulterade i en nota på ca 10.000kr... helt galet. Då kom vi ändå undan rätt billigt efter utnyttjande av diverse presentkort, skattepengar och sånt. Det som kostade var ju egentligen ringarna, och då fick vi ändå halva priset på den billigaste av dem. Det känns i alla fall skönt att ha kläder och ringar fixat. Catering är också beställd, det vi oroar oss för mest just nu är mottagningslokal.
Vi hade ju tänkt vara hemma i trädgården, men vi har börjat bli lite hariga pga regnrisken. Lokalen vi i stället funderat på att hyra var såklart redan bokad av någon annan, så nu försöker vi få tag i rektorn i den lokala skolan för att höra om man kan få hyra deras matsal. Inte världens roligaste lokal för bröllopsmiddag kanske, men om den är stor nog att rymma alla gäster(ca 43 st) så är den nog smidig då det med säkerhet lär finnas både bord och stolar tillgängligt(för det vet vi inte hur vi ska lösa hemma i trädgården). Men skulle det skita sig med matsalen så har vi möjlighet att få låna 2 partytält av två olika personer, så ingen ska behöva bli blöt i alla fall :-p
 
Efter bröllopet ska vi sätta oss och räkna ihop hur mycket hela kalaset gick på, med inbjudningskort, kläder, ringar, mat, lokal etc. Det blir nog några kronor, men jag tror ändå att vi kommer hamna på en ganska human summa jämfört med hur mycket många andra lägger ut på sin bröllopsdag. Somliga tar ju lån på 200.000-500.000 kr bara för att gifta sig, och det är inget vi någonsin skulle få för oss att göra. Nej, då hade det hellre fått bli en snabb borgerlig vigsel.
Nu får vi ekonomisk hjälp med några delar av våra alldeles för snälla föräldrar, så vi står inte för allt själva. Dessutom har vi frånsagt oss alla former av materiella bröllopspresenter då vi inte vet vad vi vill ha. I stället har våra gäster getts möjligheten att sätta in en slant på ett konto till hjälp att sponsra vår stora dag. OM de vill och envisas med att ge bort något. Men vi varken förväntar oss eller kräver något sådant. Vi vill inte att de ska ge oss saker för att vi gifter oss, vi vill bara att de kommer och förgyller vår dag.

Dumma dumma dumma

Kategori: Allmänt

... hosta och dumma myggbett och dumma pyjamasbyxben som åker upp(för när man är liten och trött och vaknar av hosta, vilket är nog så jobbigt, så upptäcker man en massa extra irriterande jobbigheter som liksom spär på det ursprungliga jobbiga så man blir Ännu mer ledsen).
Svar ja; han är nu placerad i vår säng. Jag hoppas innerligt att han ska börja sova ett par timmar extra i sin egen säng igen när hostan gett med sig, för det är ett vågspel varje kväll att lyckas söva två barn utan att den ena väcker den andra. Framför allt nu när Linus hamnar i vår säng före 23 om kvällarna.
Förut kunde han vissa nätter bli kvar i sin egen säng så långt som till 4 på morgonen(dock väldigt sällan), och dessutom komma in till oss Själv utan att någon av oss behövde hämta honom. Det är mågot msn drömmer sig tillbaka till och saknar.

Jag(Vi) hoppas verkligen att det ska bli annorlunda med lillebror. Jag funderar därför på om lillebror ska få sova kvar i vårat rum(förhoppningsvis i egen säng) lite längre än Linus gjorde. Han flyttades ju över till eget rum när han var runt 8-9 månader, vilket kändes rätt då, men som man ibland ångrar såhär efteråt. Det kanske varit bättre att ha honom sova i egen säng i vårat rum fortfarande? Jag menar, varför ska egentligen ett litet barn behöva sova ensamt i eget rum när mamma och pappa får sova tillsammans i samma rum och samma säng?
Vissa ungar är egen säng och eget rum inget problem för, de sover som grisar ändå. Men en del ungar är som våran och vaknar flera gånger per natt, ibland ledsen. Han vill inte vara ensam, och vi orkar inte springa hela nätterna. Men att ställa in hans säng hos oss Nu skulle inte funka, dels för att jag är rätt säker på att Linus inte skulle köpa att hans säng flyttas från hans rum.

Jaja, nog om hosta, uppvak och sängar för idag.

Andra natten

Kategori:

... och fortsatt kaos från Linus sida. Han hann knappt somna(tror jag, för jag somnade före honom under läggning) innan han vaknade och var förtvivlad. Jag misstänker att det förutom de sönderkliade myggbetten kan vara så att det gör ont i halsen på honom när han hostar. För hostar gör han, och det är vid varje hostningstillfälle som han blir ledsen.
Min egen hosta har börjat lugna ner sig lite(skriver hon och börjar hosta direkt) och jag vet inte om det beror på den utgångna cocillanan eller om det var på väg att bättra sig ändå. Fortsätter detta även i morgon kväll får vi nog överväga att ta honom till en doktor som kan skriva ut lite meducin(som Pippi skulle ha sagt) mot eländet, för jag tänker inte ge honom min cocillana som var bäst före 2010 :-p
Hur vi nu skulle lyckas få i honom någon medicin. Han är enormt misstänksam mot alla sådana nya skumma saker och vill Inte smaka. Alvedonen har vi försökt smyga ner i vällingen och nyponsoppan, men han känner ju direkt att det smakar skumt och dricker inte upp om det är för stor mängd i, så under sin feberperiod har han fått smådoser bara för att få i honom något alls.

Själv mår jag mycket bättre nu även om jag ibland snyter ut tennisbollsfärgat guck i typ samma mängd som ett matskedsmått. Dock mår jag dåligt psykiskt av en incident som skedde tidigare idag under ett telefonsamtal. Jag lät mina egna känslor svalla över vilket resulterade i att jag avslutade samtalet på ett mycket dåligt sätt. Jag har en tendens att göra så när jag blir ledsen och det är ingen egenskap jag gillar hos mig själv.
Nu är jag rädd för att ha sårat personen i andra änden av luren och är rädd för hur detta ska påverka vår vidare relation. Men jag hoppas att personen i fråga vet att mina ord inte menade att såra. Jag bryr mig och är oroad över Hens hälsa och välbefinnande, för Hen betyder väldigt mycket för mig och min familj.

Nu ska jag försöka lirka ner min arma lekamen på en liggyta om ca 25 cm mellan en hostig trollunge och en spjälsäng med en bebis i orolig sömn.
Sova? Jag? Haha, sånt kan jag bara drömma om numer.

Vad vi hatar mest

Kategori:

... här hemma just nu är myggbett. På huvudet(och resten av kroppen med för den delen). Kombinerat med ett av värme(främst pga genetiskt hög kroppstemperatur) svettigt huvud blir betten om möjligt Ännu mer "kli-iga".

Ännu en kväll har nu alltså storsonen vaknat och gråtit förtvivlat för att det kliar, och det faktum att han samtidigt snorar och hostar gör ju liksom inte saken bättre. Det är väldigt synd om vårat lilla Hjärta just nu.
Självklart kom uppvaket när jag var ensam hemma med Casper för att sambon svängt iväg för att hämta en gammal(bf 2010, oops) skvätt överbliven Cocillana(hur det nu stavas) av en vän för att försöka mildra åtminstone Min hosta litegrann(har inte märkt någon förbättring ännu ca 1h efter förtäring. Kan bero på bf-datumet :-p).
Det var bara att rusa in till ledset barn, dra igen dörren efter sig och höra hur Casper sakta men säkert började gnälla och gny mer och mer utifrån vardagsrummet. Men vad gör man liksom. Tack och lov kom sambon hem efter bara några minuter så det hann inte bli gallskrikskaos i vardagsrummet i alla fall. Men i Linus rum gräts det ordentligt.
Jag lyckades efter mycket gnäll, skrik, tårar och snor, att få honom att somna om. Men han vaknade igen efter 10 min och var lika ledsen igen. Då tog jag in honom till våran säng, vilket gjorde susen, för där var det svalt. Jag har nämligen sett till att ha fönstret lite på glänt därinne och dörren nästan stängd för att hålla en human temperatur där som går att sova i då resten av huset förvandlas till en djävla bastu när det är varmt och soligt ute.
Så fort ungen somnat gick jag in och öppnade fönstret i hans rum också så att vi inte ska glömma att göra det i morgon. Måtte bara ingen myggdjävel lyckas lokalisera sig in den vägen... vårat sovrum har de(peppar peppar) inte hittat in i ännu i alla fall.

Nu håller jag alla tummar och tår för att vi i alla fall ska få bli av med våra hostor hyfsat snart, Linus och jag. Så man har Ett störelsemoment mindre. Helst ska vi så klart bli Helt friska, för jag behöver skicka iväg Linus till sin farmor snart innan jag får tuppjuck. Hans mammighet börjat seriöst gå mig på nerverna, hur hemskt det än låter. Han är som ett plåster, och skulle nog helt krypa in under skinnet på mig om han kunde. Det är bara mamma som duger till allting, vad det än må gälla. Lek, blöjbyte, muntorkning vid matbordet, you name it. Enda gångerna hans pappa duger är när jag ammar, så en del av mig önskar att jag kunde amma typ 22 av dygnets timmar bara för att få ett brejk från honom.

Idag utmanade svärföräldrarna ödet och kom upp på en fika trots smittorisk, och jag verkligen njööt när barnet lät sig roas tillsammans med sin farmor. Jag gick till och med ut och grävde lite i rabatten och gick ner i skogen och tömde en skottkärra med avklippt buskage bara för att även komma några meter ifrån hemmet utan en Linus i hasorna. Hur desperat är man inte efter egentid då?
Även sambon njöt av att få lite andrum från skrikig Casper, för honom tog farmor och farfar hand om.

Som sagt, jag längtar ihjäl mig efter att vi ska bli friska. Eller i alla fall att Linus ska bli frisk så man kan få en dags "semester". Men så länge han är krasslig tänker jag inte missunna honom sin mamma. Man vet ju själv hur det var att vara sjuk som liten, mamma Är bäst i de lägena och det tänker jag aldrig ta ifrån honom.
Att jag behöver lite andrum från honom innebär ju såklart inte att jag inte älskar honom. Den där ungen är mitt allt. Men det blir väldigt intensivt för psyket med all denna mammighet och att ha honom runt sig Jämt, jag vore omänsklig om jag inte fick lite smärre tuppjuck till slut. Framför allt när även jag själv är sjuk och skulle behöva vila, men inte kan vila för att jag har en unge som orkar hålla låda och vill aktiveras trots feber. Hur fan orkar de?

Öron

Kategori:

Alltså, är det någon mer än vi som har en unge med öronpillar-fetish?
När Linus inte sitter och pillar på sina egna, så pillar han på våra. Eller farmors. Eller farfars. Eller vem han nu sitter/ligger hos när det ska exempelvis ses på tv/läsas bok/sovas. Det verkar vara ha någon slags lugnande "snuttefiltseffekt" på honom.
Inte för att det gör något, det är ganska mysigt. Speciellt som han har de mjukaste, gosigaste små händer man kan tänka sig. Jag kommer verkligen sakna de där händerna när han "växer ur" dem.

Nu kommer eldprovet

Kategori:

Har ju börjat käka mjölkfritt, bara för att kunna utesluta att Minigris magknip beror på allergi. Man ska hålla på i 2-3 veckor för att märka av någon eventuell skillnad sägs det. Jag har hittills hållit på i 2. Och idag glömde sambon bort sig i mataffären och hade köpt hem ostbågar och osthjärtan... till det bör tilläggas att jag dagen till ära råkar fylla år. Fan. Jag är ju jättesugen.
Så idag utmanar jag ödet. Tar tjuren vid hornen. Idag tänker jag äta osthjärtan. OCH potatisgratäng. För kag vill äta smarrmiddag men orkar inte anstränga mig med större matlagning, och jag råkade hitta en sådan där Felix potatisgratäng i frysen. Bara att skyffla in i ugnen mågon halvtimme och sedan är det klart. Som hittat en dag som denna då halva lilla familjen lider av diverse förkylningar och feber.

Vi har under de senaste 2 veckorna inte märkt av någon skillnad i Minigris magknip alls. Han har dåliga dagar och sämre dagar. Däremellan någon enstaka hyfsad dag, men de är få. Precis som innan mjölken togs bort.
När vi upprätthåller magmasserandet, kommer ihåg Minifomen(jo, den hjälper faktiskt lite den här gåbgen. På Linus funkade den dock inte) och försöker se till att inte mata oftare än med 2, 5-3 timmars mellanrum, så går det hyfsat bra. Men han är ju aldrig helt avslappnad stackarn, det är alltid stånk och stön på gång. Och han bajsar sällan på egen hand. Han tömmer tarmarna en gång om dagen, och det med hjälp av massage kombinerat med den allt annat än glamourösa attiraljen Windi Pysventil. Stackars barn.

Jag fördriver tiden under de nattliga amningarna med att läsa diverse bloggar, och en tjej som fick en dotter några dagar innan Casper föddes, har en bebis som ler. Det gör sällan Casper, hans "leenden" är allt som oftast ett resultat av magknip. Men några smil har han i alla fall bjussat på, önskar dock att de varit fler. Men men. Vi härdar ut med moroten att det faktiskt går över till slut. Är han som Linus lär det ske när han är runt 4 månader, men det får ju gärna ske tidigare så att vår bröllopsdag bjuder på mer lycka och avslappning, än stress och oro över skrikig missnöjd bebis.

Ja, jag ska försöka komma ihåg och ta mig ork att rapportera resultatet av kvällens kommande mjölk"orgie". Vet inte hur lång tid det tar för det jag äter att vandra ut i bröstmjölken, men Är mjölkroteinet boven i dramat så lär vi ju märka det.

Nu ska jag vila ögonen på min söta, sovande lilla sjukling och försöka se till att han sover så länge som möjligt. Inget gör mer för febersjuka som sömn.

Kloning

Kategori:

Storebror - vaknar och gnäller alt störtbölar stup i kvarten pga kliande myggbett, dålig sömn från föregående natt och förmodad feber(försöker ta tempen m örontermometern men kan inte då ungen vrider sig undan och gnäller). Åtminstone Tror jag att det är orsake(r)n(a), för fråga honom går inte. Eller, fråga kan jag, men man får bara störtgråt till svar.

Lillebror - stånkar, stönar och kämpar högljutt med pruttar tills han till slut lackar och börjar skrika. Däremellan kämpar han dessutom med en och annan mindre spya och andningssvårigheter pga täppt näsa.

Lillebror stör/väcker storebror med stånk, snarkningar eller skrik, medan storebror stör/väcker lillebror med ett och annat störtböl.
Mitt emellan de två gossarna ligger då Jag, trött som en gnu och med värkande rygg och undrar om jag kan göra en Dolly och låta klona en kopia av mig som kan ta en av ungarna och lägga sig i ett annat rum.
För jag är ju oumbärlig när det gäller pojkarna Lind. Den ena nöjer sig bara med att tröstas av mamma, och den andra nöjer sig bara med att tröstas av mammas tuttar.
Ibland är det kul och avslappnande att vara morsa. Eh.