collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Olustkänslan

Kategori: Allmänt

... och oron när man har den där känslan i kroppen, och då självklart sitter och verkligen Känner Efter.
"- Kändes det inte sådär förra gången?"

Får ont i magen av sånt här, och vet att jag inte pallar en vända till. Jag vill inte. Och konsekvenserna runtomkring en sådan sak passar inte in i vår vardag just nu. Damn damn damn it.

Jag har blivit kär

Kategori: Allmänt

... i en serie stengods från sent 50-tal. Jag har aldrig varit intresserad av att samla på matporslin & dyl tidigare, men skulle jag börja nu, så vet jag precis vad jag vill ha. Dessvärre är det dyra grejer som är hyfsat svåra att få tag i. Man kan finna delar av det på Tradera, men det är bara enstaka grejer, och de går på ett gäng hundralappar varje gång. Jag har inte råd med sånt. Så jag sitter snällt här och drömmer och fantiserar om tallrikar, skålar etc i grönt, turkost och gult...

Det finns tillfällen

Kategori: videor

... , framför allt framåt kvällarna, då han plötsligt bara knallar omkring själv. Ofta med något i händerna att "hålla balansen" med. Men nästa dag totalvägrar han att gå någonstans om han inte får hålla oss(helst Mig) i handen. Som idag. Idag har jag gått runt mrd krökt, värkande rygg större delen av dagen, för sitta stilla eller krypa dög INTE. Bara gå runt och hålla mamma i händerna.

Jag gick in

Kategori: Allmänt

... och lade Minigrisen straxt efter 19. 19:45 somnade han. 19:15 vaknade han.
Efter det har det varit high chapparal här. Först vid 21:55 kom jag äntligen iväg till något att dricka samt ett hett efterlängtat toabesök. Men tro för all del inte att det var för att Minigrisen somnat, nej då, han satt i sin säng och ylade då min ena arm var full av mjölksyra efter allt bärande och för att jag var TVUNGEN att gå på toa för att inte kissa på mig.

Samtidigt som detta skedde började storebror hosta inne i sin säng, så efter en stresskissning fick jag rusa in dit, och där ligger jag nu kvar då Minigris fortfarande ylar som en stucken gris tillsammans med pappan som även han är lika trött som jag.
Jag ska dock gå och byta plats med honom så han kan försöka somna och sova ett tag tillsammans med storsonen.
Oj vad kul det är med småbarn.

Red bull + Celsius + Monster

Kategori: Allmänt

... är vad jag skulle behöva blanda till en grogg just nu. Jag är helt galet trött, och jag blir ännu tröttare av att tänka på att köket behöver röjas av, att det är dammigt i alla vrår och att golven ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig.

Minigris bjöd på en riktig skitnatt, vilket förmodligen främst kommer sig av att han(och storebror) har blivit förkylda IGEN. Det snoras och hostas dygnet runt, dock är ungarna pigga och glada dagtid i alla fall och tycks ha sluppit feber denna gång. Men vi sover som krattor och jag är så djävla trött att jag knappt vet var jag ska ta vägen.
Idag tog det 45 minuter att söva minigrisen för kvällen, och han hann inte sova mer än en halvtimme innan han vaknade och var vrålledsen. Jag har med andra ord gått runt och tröstat och burit mitt under nerplitandet av det här inlägget. Och jag är övertygad om att resterande kvällen/natten kommer fortsätta i samma anda, vilket innebär att jag kommer vara ett vrak i morgon.

Happ, 5 minuter hann han sova till nästa uppvak, för att sedan vakna av en hostning efter 30 sekunder igen, och så tycks det hålla på(det är vid tillfällen som dessa som jag hatar de där djävla napparna).
Jag ger upp här, jag måste lyckas hinna ta mig till toalett och sådant mellan uppvaken innan jag själv ska försöka få mig små fragment av sömn.

Ha det!




Status: Fågelholk

Kategori: Allmänt

Jag var precis varit med om det mest märkliga...

Hörde storsonen röra sig i sin säng, och låg och lyssnade efter ljudet av de små fötterna mot plastmattan som jag får höra alla de nätter jag inte lyckas totalt sova mig igenom hans obligatoriska ankomst till vår säng.
Mycket riktigt kommer han insmygande och klättrar upp i sängen. Men han stannar vid fotändan och säger något ohörbart, innan han kliver ner från sängen igen och letar efter något på mitt nattduksbord.
"- Vad sade du, Linus?"
"- Vatten"

Jag sträcker mig efter den nappflaska med vatten som jag alltid har stående på golvet intill min säng just för tillfällen som detta, och ger honom den.
Han dricker en lång stund, räcker tillbaka flaskan och går sedan tillbaka till sitt rum.
Jag tänker att han nog ska hämta något av sina mjukisdjur som han brukar ha med sig när han kommer in till oss ibland. Men han kommer inte(!?).
Nu blir jag lite perplex och vet inte riktigt hur jag ska bete mig. Gick han och lade sig igen? Ska jag följa efter?
Jag bestämmer mig för att ligga kvar i sängen och invänta vidare aktivitet. Men det förblir tyst. I 5 minuter ligger jag där blick stilla, med gapande djävla fågelholksmun och lyssnar intensivt mot sonens rum. Dödstyst.

Till slut tar nyfikenheten över och jag bara Måste gå och titta. Kanske sitter han lika tyst i sin säng och bara väntar på att jag ska komma och lägga mig hos honom tills han somnar om?
Nä. Den underbara lilla varelsen ligger i sin säng, upptryckt mot fallbrädan, och sover lugnt och tyst...
That's a first!

Idag

Kategori: videor

... har den här unge herrn varit kaxig flera flera gånger och vandrat iväg på egen hand på sina underbart söta små fötter. Hoppas han helt släpper taget om våra händer snart så våra stackars ryggar får ett brejk :-p

Minigris städar upp

Kategori: videor

... efter sig.

Så har Minigris passerat

Kategori: Allmänt

... sitt första år i livet. Igår var det officiellt kalas med besök av både släkt och vänner, och han fick såå fina presenter.
Det är ju lite svårt att önska åt en kille som har en storebror som redan har allt att ärva ner till honom. Men han ska ju ha liite helt egna leksaker också, och det har han nu.
Han var förhållandevis pigg och glad större delen av kalaset trots att han inte alls ville matcha vårt tänkta sova/vaken-schema(för när sover ngnsin bebisar som man hoppats?).

Även idag fick vi besök av hans morbror och en av kusinerna då de inte kunde komma igår, så storebror slapp gå till dagis dagen till ära. Och slapp sova middag också, vilket han egentligen inte riktigt pallar med ännu. Han somnade i soffan medan jag gjorde middag :-p
Men i morgon är det dags för dagis igen, och jag hoppas innerligt att överlämningen går bättre i morgon än den gjorde i onsdags då jag lämnade en förtvivlat ledsen kille i frökens famn när jag stängde dörren bakom mig. Tyvärr tror jag att även morgondagen kommer bjuda på tårar då han varit borta från dagis rätt mycket senaste tiden. Dessutom nämner han ofta två "kompisar" som han har lite motstridiga känslor inför. Det är alltid samma två individer han tar upp, och han säger alltid samma sak om dem.
"- Jag får inte vara med och leka, och de slår mig".
Det är med andra ord på sin plats att jag tar upp detta med dagis och frågar hur mycket sanning det faktiskt ligger i hans påståenden, och hur ofta det i så fall händer.

Att det skulle vara osanning tror jag inte. Just dessa två pojkar har jag upplevt Är av den "vildare" och mer utåtagerande typen, så jag förvånas inte över att det kan vara så. Men ibland är ju barn bra på att "krydda" sina berättelser en aning extra, så jag vill ta reda på fakta innan jag gör någon "större sak" av det.
Men är någon oschysst mot min unge så vill jag att det görs något åt saken. Jag vill inte att han ska känna motvilja inför att gå till dagis för att något annat barn behandlar honom illa. Han ska inte behöva gå runt och vara rädd för någon när han är på dagis, det ska vara en trygg och rolig plats.

Mer om det en annan gång. Nu ska jag försöka få lite bättre sömn än föregående natt då jag hade enorma problem med att komma till ro. Vet inte om det berodde på fullmånen, men om det gjorde det har jag ju eventuellt ytterligare en rackig natt att vänta...



Update

Kategori: Allmänt

Jo, den trasiga tanden är nu lagad. I torsdags morse rättare sagt, snabbt och effektivt. Det är bara en provisorisk lagning som jag kommer behöva göra något åt så småningom, men då plånboken gapar tom och jag var tvungen att be om faktura(vilket jag bara får nyttja EN gång), så har jag bestämt att vänta till efter sommaren då jag börjar jobba och får lite vettigare summor i plånboken igen.
Så nu får jag med andra ord hålla alla tummar och tår för att lagningen håller tills dess. Annars blir det typ katastrof.

I morgon kommer delar av släkten hit för att fira Minigris i efterskott, så jag har farit runt och slarvdammat och snabbdammsugit huset. Typ 3 sekunder efteråt kunde man upptäcka skräp på golven igen... så otacksamt.
Båda barnen är lite snoriga och hostiga fortfarande, men de bör inte vara smittsamma längre så vi kör på med kalas i alla fall så vi har det avklarat.
Maken och storsonen ställde sig och bakade bullar på förmiddagen som vi smygsmakat på allihop och de fick klart godkänt. Tårtan som jag tänkte förbereda ikväll blir en sanslöst tråkig, men förhoppningsvis ätbar tingest av hederliga köpta tårtbottnar, lite sylt, chokladpudding och grädde och jordgubbar uppepå. Jag har inte ork till något mer avancerat. Eller råd, för den delen, den här månaden har varit ett ekonomiskt mörker för oss, så vi hoppas på lite ljusare tider för maj månad. Annars får jag väl börja sälja mig på Rimbo centrum :-p

Idag premiärgrillas det hos oss också, ska bli smarresmarr!



Hur min son ser ut

Kategori: videor

... när han tittar på TV

Inatt

Kategori: Allmänt

... blev Johanna hungrig. Väldigt hungrig. Inatt gick Johanna upp och hämtade 4 köttbullar. Johanna tänkte att hon försiiiiktigt försiktigt skulle fördela köttbullarna i mindre bitar med framtänderna så hon kunde svälja dem sedan, bara för att få något lite "matigare" i magen som kanske höll kurret borta bättre än krämen hon åt innan sänggång.

Johanna hann peta i sig 3 köttbullar innan hon upptäckte det... den lösa tandbiten var borta! Spårlöst! Johanna hade med andra ord lyckats svälja tandbitsdjäveln.
Bara för att Johanna inte kunde låta bli de förbannade köttbullarna...
Nu ber Johanna till högre makter om nåd och reducerad smärta tills tandläkarbesöket är avklarat. Det gör inte ont än, men det kommer säkert. Så Johanna knarkar Ipren dygnet runt i förebyggande syfte.

Hjälp

Kategori: Allmänt

Asså vad jobbigt det är nu när den där förbaskade tanden pajat. Jag är vrålhungrig, men är för rädd för att äta något, för tänk om tandbiten ramlar bort? Den är ju vad jag kunde se under det korta ögonblick jag vågade mig på att peta på tandbiten, helt av. Det enda som håller den kvar är det faktum att jag lyckades peta tillbaks den på sin exakta rätta plats(AJ), och att jag sedan dess undvikit all form av kontakt med tanden. Jag törs inte ens bita ihop käkarna. Jag törs inte ens borsta tänderna! Jag kommer gå till tandläkaren med äckliga oborstade tänder på torsdag, för att jag är så djävla rädd för att lyckas komma åt på fel ställe med tandborsten.

För att inte tala om själva tandläkarbesöket i sig. Jag minns inte när jag var hos tandläkaren sist. Eller jo det gör jag, men det är så länge sedan att jag skäms för att berätta när det var. Men när det började bli så djävla dyrt att gå till tandis så slutade jag gå dit helt enkelt, jag lade hellre de pengarna på annat. Så sabla urbota korkat. Och det har sannerligen hoppat upp och bitit mig där bak nu...

Jag hade ju allsköns olika tandställningar som tonåring och sprang till tandis varje månad. Då var man så van att man var härdad. Jag har till och med dragit/opererat bort 6 st tänder. Men genom alla års frånvaro från tandvården så har jag nu byggt upp en rädsla för att gå dit i stället. Det kommer ju göra ONT.
Så på torsdag kliver jag upp i tandläkarstolen med oborstade tänder och basunerar ut att "- Jag är skiträdd för det här, jag törs knappt öppna munnen, och du så mycket som snuddar inte ens vid min trasiga tand förrän jag har fått rejäl bedövning!"

FA - AN!!

Kategori: Allmänt

Jag bet precis av en stoor bit tand. En bit av en kindtand, som som det ser ut är helt lös och går att plocka bort, vilket jag inte törs för då kommer jag få världshistoriens tandvärk. Har redan testat att peta lite på tanden för att få ett hum om hur stor förödelsen är, och då gör det asont.
Det är där jag haft ont vid ett par tillfällen innan, så förmodligen har det redan varit en spricka där länge, som nu sprack lös helt tack vare en djävla chokladboll med pärlsocker på...

Ringde tandläkaren och fick en tid torsdag morgon, så nu kommer jag få leva på flytande föda tills dess, för jag törs inte tugga, då kommer biten falla bort och jag kommer dö smärtdöden. Föda barn? Tss, petitesser i jämförelse med riktig tandvärk

En intensiv dag

Kategori: Allmänt

... har det varit, minst sagt. Huvudvärken kom som ett brev på posten nu på kvällen.
Den har varit intensiv för Mig, skittråkig för den understimulerade storsonen och skitjobbig för den febriga, snoriga och hostiga minigrisen.

Jag blev lite hoppfull i förmiddags då Minigris blev trött tidigt men bara sov 40 minuter. Det passade liksom perfekt i anslutning med lunch då han borde bli trött ungefär då och alltså skulle behöva sova samtidigt som storebror brukar sova middag.
Mycket riktigt, han lät sig snällt sövas direkt efter lunch, så jag hade nu möjlighet att söva även storsonen trots allt! Menne... det blir ju aldrig som man tänkt sig. Just som storsonens sedvanliga läggnings-film i min mobil var slut, så började det hostas och gnällas inifrån spjälsängen. Jag sade till storsonen att jag straxt skulle komma tillbaka och rusade in till Minigris. Men som vanligt ville storsonen inte ligga kvar själv i sin säng, utan kom tassande med Heffaklumpen och musen Michelle i vardera hand och kröp upp i vår säng.
Minigris lyckades trots storebrors närvaro somna om, men storebror i sin tur somnade Inte. Så när Minigris hunnit sova en timme och tyckte det var dags att vakna låg storebror fortfarande och larvade sig bredvid mig, och då var det liksom kört. Middagsvilan fick bli ett minne blott.
Han somnade mitt i godnatt-filmen nu på kvällen i stället :-p

Så nu är det ett faktum, storsonens dagvila ska definitivt kortas ner från och med nu så att det inte längre ska behöva ta hela sabla kvällen att få honom att somna, vilket det gör i dagsläget.
Jag hade mer än gärna fått iväg honom till dagis i morgon då han varit feberfri i över 2 dagar, men han är fortfarande hostig och snorig, och så är ju lillebror helt sänkt så det känns inte schysst mot dagis.
Hur jag ska palla en hel dag till med uttråkad 2,5-åring och febergnällig 1-åring(ungen fyller ju år i morgon!) vette fåglarna, men vi överlevde idag och gör det förhoppningsvis även i morgon. Om det bara inte vore regnväder... då hade man kunnat "rasta" storsonen ute en stund i morgon och ha Minigris i vagnen vilket han trots feber brukar bli lite piggare och gladare av.
Men men, vädret styr tyvärr sig självt. Jag får väl försöka sysselsätta storsonen så gott det går. Ställa honom med diverse muggar och bunkar vid diskhon brukar kunna roa honom en stund, brukar bli så blött dock :-p

Kul födelsedag för Mini förresten. Sjuk och jäklig. Blir inget firande med tårta eller så då han ändå inte har någon vidare aptit, tårta får vänta till söndagens firande med familj och vänner(om alla är friska).
Jag gjorde iaf ett gäng chokladbollar och blåste upp några ballonger nu på kvällen när ungarna somnat så iaf storsonen får känna av att det är en födelsedag i morgon. När maken kommer hem från jobbet blir det paketöppning.









Lugnet före stormen

Kategori: Allmänt

Nu hostar han också. Minigris alltså. Snoret har runnit på honom utan uppehåll hela dagen, han har haft feber och som sagt börjat hosta precis som storebror. Framför allt nu på kvällen när hans pappa nattade honom hostades det extra mycket. Jag lär med andra ord ha ännu en härlig vaknatt att se fram emot.

Hans bror snorar liite mindre nu, men hostar fortfarande och kommer hållas hemma från dagis i morgon. Det kan med andra ord bli en intressant dag, med två sjuka ungar och en eventuellt insjuknande mamma(jodå, jag har haft ont i halsen hela dagen, då nu går jag bara och väntar på "smällen"). Framför allt då det är måndag och maken jobbar.
I vanliga fall hade jag fått hjälp av min underbara svärmor, men dels har hon också blivit smittad, plus att hon fick tråkigt samtal om dödsfall i familjen idag, så i morgon blir det jag och grabbarna.
Morgondagen kommer därför innebära ett test - ingen middagsvila för storsonen. Dels går det inte att få ihop det då grabbarna sover olika tider, och dels är det ändå dags att korta ner storsonens vila då han tar en hel eeevighet att natta om kvällarna.

Jag själv, som efter kaosnatt fick sovmorgon till 10 i morse, och trots det även somnade som en sten vid storsonens middagsvila, är ju skitpigg nu. Och stinker vitlök gör jag också. Eftersom jag haft ont i halsen hela dagen så ligger ju grabbarnas förkylning och bara väntar på att få bryta ut även hos mig, så jag testade att svälja en vitlöksklyfta tillsammans med en ipren före sänggång. Det kommer ju inte hjälpa ett djävla dugg, men tål att försökas, inget blir ju värre av det iaf. Jag borde nog ha sköljt ner dem med en wirre också :-p



Karma är som vanligt en tik

Kategori: Allmänt

... och bjussar barnen(och med största sannolikhet snart även Oss) på ännu mer sjukdomar. Den här gången kom hon med en härlig liten vårförkylning.
Det började med att storsonen vaknade med feber i tisdags. Bara liite feber, och han var hyfsat pigg i övrigt, men vi höll oss hemma och inomhus. Även dagen efter hade han feber, nu liite mer. Och en påsmygande hosta. Och snorig näsa.
Efter det har febern gått upp och ned medan hostan och snorandet har ökat och ökat. Han hostar mest när han ska sova/sover och blir ledsen för att det gör ont. Jag tror dessutom att han dragit på sig en mindre muskelbristning i ena sidan till följd av hostan, för han gnäller om att han har ont där.

Som ett brev på posten insjuknade även Minigris och blev dösnorig och har feber. Tack och lov har han (ännu) ingen hosta, men näsan rinner dygnet runt och nätterna är mer eller mindre sömnlösa för honom och mig.
Igår skulle jag ju iväg och bowla med mina arbetskamrater, och det kändes ju sådäär att lämna bort förkyld bebis till svärföräldrarna. Men samtidigt både ville och behövde jag få komma iväg på något annat och träffa lite folk, så jag åkte ändå.
Maken skulle jobba idag, därav bortlämnandet av Minigris så att han fick ha den minst nattvakna av barnen hemma och lite större möjlighet till sömn.
Storsonen och jag har alltså varit själva hemma större delen av dagen idag vilket jag tror han har tyckt har varit ganska skönt. Och själv har jag ÄNTLIGEN börjat ta tag lite i kaoset som rått i vårt sovrum. Det har sett ut som en smärre soptipp, vilket det i viss mån gör fortfarande fast med klar förbättring. Nu ska det "bara" rensas i hyllor och ett par pappkassar så kanske man kan börja utföra lite normal städning därinne igen och hålla det värsta dammet borta, vilket varit halvt omöjligt innan. Och där ligger liksom hela familjen och sover om nätterna. Jag hoppas för allt i världen att vi inte lyckas bre på kaoset igen vilket vi är så bra på... jag tror man sover bättre i ett städat och trivsamt sovrum än i ett rörigt kaos.

Nu har Minigris efter mycket gnäll, bärande och nässpray lyckats somna en stund, så jag ska passa på att gå och kissa ut ölen jag unnade mig till maten idag. Och kanske unna mig en till ;)



Jag avlar enbart busfrön

Kategori: videor