collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Det där med att våga prata om saker

Kategori:

...det har jag aldrig varit bra på. Alltså, nu snackar vi om personliga, jobbiga saker. Sånt som känns jobbigt i hjärtat/hjärnan. För alla vet ju att jag inte har minsta lilla problem med att vara väldigt personlig när det handlar om att prata om sex och bajsvanor och annan sådan där "too-much-information". Men när det blir känslomässigt personligt, så är det jobbigt.

Jag har ju inte mått så bra på sistone. Med sistone menar jag framför allt de senaste 2 åren. Småbarnsårens sömnbrist lade väl grunden för det som komma skulle med stress, panikångest och mild depression. Vi snackar alltså psykisk ohälsa här, som jag tror har triggats igång främst av stress. Det började med stress på jobbet efter diverse omorganiseringar och effektiviseringer. Ett bra jobb med bra förutsättningar, förvandlades till ett mindre bra jobb med usla förutsättningar. Allt det som gjorde att saker och ting fungerade bra, ändrades om och togs bort, så att jobbet blev krångligt och kvaliteten sjönk, och det mådde jag inte bra av. Att dessutom få veta att min arbetsplats skulle förflyttas till ett annat kontor där de redan hade det besvärligt med ytan, gjorde inte saken bättre(resultatet av flytten blev också allt annat än bra).

Att säga upp mig innan flytten blev av, var  just då mitt bästa beslut någonsin. Fast jag ville ju egentligen inte sluta. Jag älskade mitt jobb och jag var förbannat bra på det. Men all stress(och av stress orsakad magkatarr som kom då och då) så kände jag att jag måste avsluta och bege mig vidare. Och jag hade ju i min vildaste fantasi aldrig kunnat föreställa mig att allt skulle gå så käpprätt åt helvete som det gjorde efter det. Jag hade ju aldrig kunnat föreställa mig att mitt nya jobb jag skaffat bara skulle vara 1,5 vecka för att jag inte höll måttet. Satan i gatan vad jag kände mig nertryckt i skorna. Usel. Värdelös.

Kände mig stolt när jag efter ett par veckor sökte ett nytt jobb och fick det direkt. Ett jobb som jag, precis som med det förra,  trodde  att jag skulle vara bra på. Jag var nog ganska bra på det också. Eller hade väl i alla fall rätt okej förutsättningar för att kunna bli bra på det(ni vet, rätt personlighet och lugn och sånt). Men så var det de där stressfaktorerna som kommer med just den typen av jobb. De ställde till det. Så till den grad att jag en dag på väg till jobbet upplevde min första påbörjade panikångestattack. 
Dagen efter sjukade jag mig, ringde doktorn och blev sjukskriven 2 veckor. Och jag visste redan då att jag aldrig skulle förmå mig att åka tillbaka till det jobbet igen. För jag hade blivit rädd. Och världen bara rasade. Vad i helvete skulle jag göra nu?

Jag blev rädd för allt. 
Alla jobbannonser jag läste överanalyserades till småbitar. Jag hittade fel med allt. "-Nej det där blir för stressigt, och det där kommer jag blir rädd av" etc etc.
Men jag behövde ju jobba! Jag måste ju få pengar för att överleva! Så jag ringde mitt gamla jobb igen. Jag vände mig till den plats jag lämnat pga av just stress, för att bli mindre stressad. För det var ju trots allt något jag kunde. Jag visste trots allt vad det var jag gick tillbaka till, och det kändes mindre stressande, för då drog jag ju i alla fall in pengar till alla räkningar, pengar till mat, pengar till bensin osv.

Och det gick hyfsat bra. Jag hann tillbaks till mitt gamla jobb innan flytten blev av, vilket jag tror var ganska nyttigt. Att få uppleva och vänja sig vid allt nytt tillsammans med mina övriga kollegor. För det blev en rejäl omställning, inte bara för oss från mitt kontor, utan även för våra nya kollegor på grannkontoret till vilket vi flyttade in. 
Vilket kaos det var. Första veckorna tror jag inte det var någon som hade svårigheter att somna om kvällarna. Rörigt och trångt och ovant. Och så skulle man lära sig nya distrikt mitt i alltihop. Det var nog fler än jag som mådde dåligt pga stress. 

Första halvåret gick väl rätt hyfsat. Lite halsbränna och en kort omgång magkatarr, men det var inget som inte lite Omeprazol kunde råda bot på. Jag överlevde ju både julen och nyår utan större problem. Mycket övertid blev det, men det hör till julrushen. Det enda som var jobbigt just då var att vi låg efter med så mycket. Jag gillar inte att ligga efter. Jag vill leverera det som ska  levereras när det ska levereras. Och det är främst det som fått mig att må som mest dåligt nu å det allra senaste vad gäller jobbet. Att inte ha förutsättningarna att kunna vara bäst på marknaden. Det suger. 

Jag var förr enormt stolt över mitt jobb. Jag var stolt över vad jag gjorde och ansåg mig själv ha en viktig tjänst på arbetsmarknaden. En viktig samhällstjänst. Jag anser fortfarande att jag har en viktig tjänst, men som det ser ut idag så är jag inte stolt längre. Mitt jobb har fått ett så uselt rykte i samhället pga av hur mkt kvaliteten har sjunkit, att jag skäms. 
Förr var folk glada när man kom farande, vinkade och hejade. Förr fick man julklapp av många nöjda glada kunder varje jul, som ett bevis på tacksamhet. Nu har jag har inte fått en julklapp på 3 år.
Jag är inte arg eller sur pga utebliven julklapp, jag varken önskar eller kräver det av någon, jag är bara så ledsen över anledningen till att det är ett minne blott. För förr kände man sina kunder, och kunderna kände oss. För förr körde man alltid samma runda. Kunderna hade sin "egen" statliga tjänsteman som kom varje dag, som hade koll på allt och alla och visste precis vem som skulle ha vad. Idag ska det "roteras", vi hoppar runt på flera distrikt och hinner aldrig få full koll på det vi håller på med. Vårt jobb är inte eftertraktat längre,  vilket lett till att vi jobbar under ständig personalbrist, som i sin tur leder till ännu sämre kvalitet och ännu mer stress. Vi går på knäna.
Sommaren, som ska vara en bra årstid att jobba på, en tid till lite lugnare tempo och en möjlighet att samla krafter till stundande höst och vinter, har varit vår värsta sommar någonsin under de dryga 11 år jag jobbat. En vecka i somars var vi tio personer kort. Tio.

För ett par veckor sedan trodde jag att min kropp skulle fallera igen. Att jag skulle bli ytterligare ett namn på min arbetsplats lista över långtidssjukskrivna. Jag hade då haft panikångestkänningar nästan varje dag under 2 veckors tid, varav de två sista dagarna med tillhörande hjärtklappning. Då fick det vara nog. Jag var rädd att jag skulle vakna en morgon och inte kunna ta mig ur sängen. Jag ville inte hamna där. Jag ville inte utsätta min familj, mina barn och min make, för det. Det är trots allt bara ett jobb. Så jag ringde doktorn. Och nu går jag till att börja med på ångestdämpande tabletter. Om 3 veckor ska jag till doktorn igen och utvärdera hur det har funkat och om vi behöver gå vidare på annat sätt.
Själv tror jag att jag även skulle behöva prata med någon. Alltså en kurator/psykolog. För jag har ju som sagt svårt att prata om saker. Och behöver jag prata om jobbiga saker, så går per automatik någon slags skyddsmur upp. En spärr. I min ensamhet kan jag böla och snörvla så fort jobbiga saker kommer upp, men så fort jag har någon framför mig är jag hård som sten. Men vad folk inte vet, allra minst mina arbetskamrater, är att jag konstant har en klump av gråt i halsen som kittlar i gomseglet och vill bryta ut när som. Men det är inget som syns eller märks, för den där spärren sitter ju alltid där. Jag ler, skrattar och pratar på ett avslappnat sätt. Jag är en bra skådis så länge jag inte står på en scen. Det är därför jag tror att jag inte tas på allvar av läkaren när jag säger att jag befarar att jag är en tickande bomb som vaknar upp i en utmattningsdepression när som helst. För jag ser inte ut som någon som håller på att gå in i väggen. 


Någon nämnde det dåliga samvetet

Kategori:

... på en annan blogg. Det dåliga samvetet som förälder, om att känna sig otillräcklig.
Den här bloggen börjar låta som en repig LP då jag bara skriver när jag har något negativt att prata om. För visst har det varit så sista 3 åren eller något? Kul blogg liksom.

Men idag har jag dåligt samvete och känner mig som en usel mamma. 
Den här dagens som startade så bra. Jag skulle äntligen få gå ut i skogen, som jag längtat efter så länge. Skogen är rehab för mig. Lugnet, fågelkvittret, suset i träden. Att få vandra runt, leta efter svamp(eller bär om svampen lyser med sin frånvaro). Terapi, liksom.

Maken bestämde i morse, tillsammans med barnens farmor , att de skulle åka till Leos Leksand.  Barnen har pratat länge om att de vill åka dit, och när maken berättade för äldste sonen i morse att de skulle åka dit, blev reaktionen tjut och hurrarop följt av en spontan puss på pappan och hopp upp och ner i soffan. Han var SÅ glad. Även lillebror blev jätteglad ("- då ska jag skjuta bollar på skeppet! ")

Men när det var dags att klä på sig kom det. 
"-Mamma jag vill att du ska följa med."

"-Ja det förstår jag hjärtat, men idag ska jag åka till skogen, för det har jag längtat efter så länge, precis som du har längtat efter Leos lekland. Men jag har sökt några dagar ledigt i oktober, och får jag ledigt de dagarna så lovar jag att vi ska åka till Leos igen, och då ska jag följa med."

"- Jag vill att du ska åka till skogen i stället, inte idag!", följt av gråt.

Då bröt jag ihop och grät jag också. Det dåliga samvetet och otillräckligheten bara tjongade till rakt i plytet. Hur usel är jag som väljer skogen framför min son?
Men jag behöver skogen just nu. Den här sommaren har varit en enda lång pina jobbmässigt, vilket tärt på både kropp och psyke och jag har mått konstant dåligt. Ständig halsbränna, uppkörd mage, panikångestkänningar i tid och otid och gråten som en klump i halsen jämt.
När jag kommit hem från jobbet och varit astrött, så har två underbara barn väntat på mig och velat leka. Och jag har inte orkat, men har lekt ändå, då de knappt sett mig den här sommaren. Ibland hinner vi ses på morgonen innan jag åkt till jobbet, ibland inte. Sedan hinner vi umgås ett par timmar innan det är dags för sängen. Och när jag själv väl ska sova, så har jag inte kunnat somna. Jag har legat vaken till 1-2 på natten tills tröttheten till slut infunnit sig, för att sedan kliva upp vid 6 igen.
Det håller inte. Jag behöver tid med mina barn, och jag behöver få egentid och vila för att inte kliva rakt in i en utmattningsdepression.

Men f-n vad usel jag känner mig. Usel, sämst, otillräcklig, orättvis.
Mina barn är för små för att förstå mitt dilemma,  och det är inte rätt av mig att kräva den förståelsen av dem.

Jag känner för övrigt inte bara dåligt samvete gentemot mina barn, utan även min make. Han som ställt upp, han som ställer upp så himla mycket för mig. Som just idag, då han ger mig egentid. Om han bara förstod hur mycket det betyder och hur mycket jag älskar honom. Jag känner mig inte värd honom. Jag känner att han är värd något bättre. Vilket gör mig så djävla rädd, för tänk om han också känner så?

Nej fy farao vad den här dagen blivit fel. Lyckan i morse inför min efterlängtade skogstur åkte iväg i en Saab tillsammans med en glad lillebror, en ledsen storebror och en irriterad make...