collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Nu har jag inga bildbevis

Kategori: Allmänt

... men vår blomrabatt, även känd som "Högen", är just nu ett smärre kaos då undertecknad satt spaden i den på ett ganska brutalt vis.
Det började med lite vanlig ogräsrensning, som med tidens gång eskalerade till massaker. Och de största bovarna i dramat kallas maskros och kirskål. Jag hatar dem. De har tagit över rabatten totalt då vi inte hade så mycket tid eller ork att göra något åt den förra sommaren(eller sommaren innan dess), och större delen av de plantor vi köpte och planterade när vi fixade till Högen har i stort sett gömts under allt djävla ogräs. Så nu har jag grävt bort massor av våra plantor till förmån för rensning deluxe.

Grannarna måste tro att det är arkeologisk utgrävning på gång där i Högen, för jag har grävt mig ända ner till den steniga "bottnen" i jakt på alla ovälkomna rötter jag över huvud taget kan komma över. Och man känner sig lite som en arkeolog när man sitter där och gräver, skrapar och plockar. Det fattas liksom bara snören runtom som "inhägnad" samt en liten pensel/borste i handen.
Ska jag sätta ett namn på detta omöjliga uppdrag jag åtagit mig, så är det i så fall "Förintelsen", för det är det jag vill uppnå. Total förintelse av ogräs, då främst hirskål. Och jag Vet att det är en omöjlighet, det Går inte att bli av med. Men jag gör det i alla fall liite svårare för den att ta över alltihop, och ger oss bättre förutsättningar för enklare ogräsrensning i framtiden.
För djävlar vad jag har plockat rötter ur den där förbenade lerjorden. Miljoners miljaders triljarder rötter har pillats bort ur det där sattyget till rabatt, och några biljoner till ligger där och väntar på bortforsling. Jag kommer ALDRIG bli klar :-p

Alltså, fas?

Kategori: Allmänt

Eller vad är det frågan om egentligen?
Minigris har senaste 2 - 3 dagarna sovit som ett arsle både dag - och kvällstid. Han har ju aldrig varit känd för att sova bra, men han har ju sovit hyfsat bra på dagarna i alla fall.
Senast nu idag var han segsövd i vagnen och sov bara en halvtimme och kunde inte alls komma till ro för att somna om. Han står i skrivande stund i sin spjälsäng och joddlar(!?) efter att jag försökt söva om honom både i vår säng och i sin säng. Dödfött. Och jag kan ju säga att jag inte alls ser fram emot att handskas med honom samtidigt som jag har en grinig storebror som kommer hem från dagis. För jo, är lillebror grinig blir storebror extra grinig för att lillebror kräver så mycket uppmärksamhet från mamma.

Jag som skulle förbereda middag och tvätta och greja medan Minigris sov. Tji fick jag. Nu får jag försöka fixa både min och Minigris lunch samtidigt som jag joxar fram middagen(som visserligen är rätt simpel idag, men ändå) och dessutom med en unge hängandes i byxbenen. Jo, det är så vi jobbar här hemma När mamman står vid spisen står bebisen och sliter mamman i benen och gnäller samtidigt som storsonen skriker om att han vill ha en smörgås fast vi strax ska äta mat. Varje gång.Puh

Kategori: Allmänt

Det har varit varmt idag. Väldigt varmt. 26 grader i skuggan hade vi mitt på dagen, och Minigris fick därför inviga badpoolen han fick i födelsedagspresent. Ungen älskar ju vatten mer än något annat. Vi hann inte ens blåsa upp poolen färdigt eller fylla på med vatten färdigt innan ungen skulle i.
Vi har ju tillgång till så kallat "sommarvatten" från sjön intill, alla husen i området har vattenledning dragen upp till tomten därifrån. Hur bra som helst. Men även om det varit sommarvärme sista tiden så har ju inte sjön hunnit bli badvänlig än. Men det hade inte Minigris tid att bry sig om, han SKULLE plaska vatten, kallt eller inte. Hade inte vi lyft i honom i poolen hade han dykt i med huvudet före på egen hand på ren vilja. Och oj vad han plaskade. Och plaskade. Och plaskade. Plaska och doppa ansiktet i vattnet är det roligaste som finns i hela djävla världen om man frågar Minigris. Han är totalt orädd när det kommer till vatten, till skillnad från sin storebror som ylar som en kärring om det rinner ner vatten i ögonen på honom.Men även Minigris hade en gräns för hur kallt vatten han klarar av, så efter en sådär 5 minuters plaskande ville han faktiskt upp. Och det var en kall men kvittrande glad unge som till synes helt oberörd bestämt klafsade iväg över gräsmattan i dyngsur UV-tröja, fuktigt huckle och drypande våt badblöja. Klä av sig och torka sig? Väldigt onödigt tyckte Mini som upptäckt att det fanns vatten även på flaket på brorsans trehjuling och nu plaskade vidare där i stället.
 
Storebror då? Han ville åka till farmor idag och sova kvar där, så han har ingen aaaning om att det står en uppblåst pool med i morgon säkert lite varmare vatten och väntar på honom här hemma. Det får bli en förhoppningsvis glad överraskning. Och så hoppas vi att vädret håller i sig ett par dagar så att han hinner bada innan det hunnit börja bildas en sådan där slemmig och hal yta av alger i poolen som det lätt blir av sjövatten. Enda nackdelen med sjövatten, använder man det till badpool måste man byta vatten lite då och då.
Nu ska jag strax krypa ner i sängen intill min lilla Minigris som tyckte det var på tok för varmt i sin egen säng för att kunna somna där. Han lyfts nog tillbaka till sin säng någon gång under natten då den förhoppningsvis blivit svalare, annars kommer vi ligga och svettas inatt alla tre.

En sak är säker

Kategori: Allmänt

... jag kommer förmodligen aldrig försöka mig på att baka hallongrottor igen. Någonsin. Eller mördegskakor över lag. Vilken djävla skitdeg det är! "Forma till valnötsstora bollar och tryck till en liten grop i mitten av bollen för sylten".Bolldjävlarna föll ju bara sönder i bitar!Jag lyckades kämpa ihop en 20 kakor innan jag ledsnade och åt upp resten av den smuliga degen i stället. I ren protest liksom.Inte vackra, men smuliga. Och faktiskt ätbara.

Jäklar

Kategori: Allmänt

... vilket kanonväder helgen har bjudit på! Solen har skinit konstant och långbrallor och jackor har bytts ut mot bikini, shorts och t-shirts. Barnen har väl tyvärr inte uppskattat värmen lika mycket som vi. Minigris blir fort gnällig, och storebror tycker det är för ljust och sitter hellre inne framför Nickelodeon Jr.
Vi vuxna har i alla fall hållit oss utomhus så gott vi kunnat och röjt bort lite av allt avklippt buskage, rensat en del ogräs och försökt få lite sol på våra vinterbleka kroppar.

Idag var planen att klippa gräset, så vi hade sett till att röja bort allt som fanns utspritt över tomten(rishögar och en triljon leksaker). Så startar inte gräsklipparen...
Maken pillade och skruvade och blåste och bankade och drog förgäves i det där förbaskade snöret utan minsta tillstymmelse till tändning. Det slutade med att han ringde ett samtal och lurade hit sin pappa. Efter mycket om och men fick de fart på fanskapet, men då var maken så less på den där gräsklipparen att Jag fick äran att klippa. Men nu är det äntligen gjort, och tomten ser ut som en heelt annan nu när den är nyklippt och fin.

Har jag förresten berättat att jag fått någon konstig knäpp och börjat vilja(!!) baka? Det är helt sjukt, jag gillar egentligen inte att baka. Det blir bara kladdigt och stökigt och massa disk, och tar upp tid som jag hellre lägger på annat. Men på senare tid har jag gått runt och funderat på att baka saker typ hela tiden. Hade det inte varit för att ingredienser ofta saknas, så hade nog frysen varit full av bullar vid det här laget(för hur ofta har man jäst hemma när man typ aldrig brukar baka?).
Senast nu på kvällen ställde jag mig och joxade ihop en mördeg, för jag har fått för mig att jag ska göra hallongrottor i morgon. Bara sådär. Vilket i och för sig inte skadar då det stundar födelsedagsfirande om några veckor. Fast de där hallongrottorna kommer ju hinna ta slut tills dess, jag är världshistoriens största skåpsråtta just nu. Jag är konstant sugen på att gå och tugga på saker, och då i synnerhet onyttigheter. Men även god mat, vilket resulterade i att jag stod i kylskåpsdörren och gnagde på en överbliven bit grillad fläskfilé innan jag gick och lade mig. Det finns ingen ände på frosseriet. Jag skyller på lingonvecka :-pMay. 16, 2014

Kategori: Allmänt

En torsdag

Kategori: Allmänt

... tillsammans med min storkille. Bara Linus och jag fram till kvällen då Minigris ska hämtas hem efter Linus första besök hos tandis. Vilket ska bli intressant. Ungen öppnar knappt munnen för Oss när tänderna ska borstas, så det ska bli spännande att se om han öppnar den för en vilt främmande människa som vill in där och titta och peta.

Har vi "tur" vill inte Linus åka hem från farmor när lillebror ska hämtas, utan blir kvar där över natten, vilket blir lite win-win situation för allihop. Farmor slipper åka hem till oss i morgon, Linus slipper sin lillebror en hel dag till och Minigris får en heldag med sin mamma. Och maken och jag får en liite lugnare kväll med bara ett barn.

Linus är verkligen brutalt less på sin brorsa just nu. Han får ju aldrig vara ifred, för lillebror vill ju hela tiden vara med och ha just de sakerna som storebror har.
Fast storebror är ju precis likadan. Kommer lillbrollan kånkandes på något så är storebror ofta där och rycker det ur händerna på lillebror.
Kommer lillebror tultandes mot Mig är storebror snabbt där och ockuperar platsen i mitt knä. Och alla dessa puttar den stackars minigrisen får i tid och otid... storebror kör fulknep och slänger ut en arm varje gång han ska gå förbi lillebror, så att han druttar omkull. När han får tillsägelse svarar han nästan alltid "- Jag skulle bara klappa Casper, det var inte meningen".
"- Så fan heller", tänker jag men säger det såklart inte.
Som sagt, mycket fulknep och tjuvnyp. Men har lillebror varit borta en dag/natt så brukar storebror vara snäll i någon dag eller två efter att lillebror kommit hem igen, så vi försöker se till att någon av ungarna kommer iväg någon gång ibland så att de får lite semester från varandra. Det räddar nog allas våra psyken i slutändan :-pNär man får ett sug

Kategori: Allmänt

... så enormt att man skulle kunna tugga av sin egen arm. Efter tårta. Ja, tårta. Men inte vilken tårta som helst, utan tårtan som bjöds vid mitt och makens bröllop.
Vi hade två olika tårtor, och båda var himmelskt goda, men framför allt den ena. Den med choklad. Choklad choklad choklad. Choklad"tårtbottnar", någon slags chokladjox som fyllning mellan bottnarna, och en liten touch av hallon i mitten. Med ett marsipantäcke ovanpå.
Så sjukt galet god att jag skulle kunna välja just den att äta om jag var tvungen att välja en enda sak att äta under resten av mitt liv.
Det är jag sugen på just nu. Just den tårtan. Måste nog beställa en av bästaste Linda vid något tillfälle snart. En mini-version till vår första bröllopsdag kanske? Hur nu en mini skulle kunna räcka för mitt begär :-pJa, nu blev det tyvärr en skärmdump från instagram, men sådär såg i alla fall tårtan ut. Gudomligt god!

Leka med elden

Kategori: videor

... är ju sååå lockande

Äntligen

Kategori: videor

... törs ungen åka själv utan att man håller honom i handen. Han har börjat hitta balansen och landar rätt på fötterna!

Åh vilken fröjd

Kategori: Allmänt

... att få sova utan Minigris i huset.
Vi(maken) har den här helgen börjat att bygga om trappen på framsidan av huset och utökar den med en liten altandel. Till sin hjälp har han sin far som är duktig på sådana saker, så även hans mor har följt med hit och hjälpt till med barnen, och hon tyckte att de skulle ta med sig minigrisen hem över natten så att jag skulle få en natts obruten sömn. Underbara svärmor!

Tror ni jag kunde somna i vettig tid igår eller? Såklart inte. Och då var det inte för att jag sprang runt och tog hand om massa "måsten" eller så, nej då. Jag satt i soffan och åt lite glass tillsammans med maken en stund, men gick och lade mig straxt efter 21:30. Men jag somnade nog inte förrän närmare 00:30, fast jag hade alla möjligheter i världen att sova ostört.
De enda "störelsemomenten" som kunnat sabba min chans till god sömn var makens och sonens hosta, men det är ljuva grejer jämfört med att behöva studsa upp och bära gnällig bebis var och varannan timme. Lite hosta måste jag inte kliva ur sängen för i alla fall.

Men men, jag somnade ju i alla fall till slut, och vaknade av att storsonen låg och smekte mig på armen. Vi låg här och myste en lång stund innan han tyckte att det fick räcka med gos och klev upp och drog igen dörren efter sig så att jag skulle få sova mera. Underbara unge.
Men någon måtta får det vara med sovandet. Jag känner mig rätt utsövd jämfört med övriga morgnar, så nu ska jag upp och stoppa i mig lite frulle och försöka hinna med några små "måsten" innan svärföräldrarna kommer hem med Minigris inför mer altanbygge.

Mooooot kaffet!

Söva Minigris

Kategori: Allmänt

... är ingen lätt match numer, åtminstone inte för Mig. Jösses vilka morsgrisar jag avlat fram. Minigrisen ligger just nu och sover, förmodligen i triumf, bredvid mig i våran säng. I sin egen reser han sig bara upp och står och ylar vid staketet tills man lyfter upp honom. Och jag är för trött för att ta fighten, så jag lade honom intill mig i vår säng och då slocknade han som ett ljus. Sabla unge.

Det lär sluta med att vi kommer ha båda ungarna trängandes med oss i sängen i X antal år framåt, och det var ju knappast vad vi hade hoppats på. Men om det innebär att jag får sova som folk om nätterna så tvekar jag inte att slänga ut vår knarriga sängstomme(som är snygg men som jag numer hatar) och hämta in min gamla säng från förrådet för att bredda ut liggytan lite. För det var trångt redan Innan Minigris började claima sin plats intill mig, och ju större han och hans bror blir, desto trängre lär det bli. Och ha ungarna ligga bredvid varandra finns inte på världskartan, storebror kommer Inte låta lillebror inta hans plats intill mamma, så jag måste isf ha ungarna på var sin sida om mig.

Men det är ju kanske "bara" en övergående faaas också, så man får väl avvakta och se ett tag. Men med min(vår) tur så lär ju ungen bli kvar i vår säng från och med nu.
Suck.Natten till idag

Kategori: Allmänt

... gick ut på att bära bära bära. Det blir rätt tungt att bära runt på 10,3kg efter 3 timmar... så vid 01:45 ungefär kände jag mig ganska less efter jag vet inte vilket fruktlöst försök att lägga Minigrisen i sin säng. Då klev Stålmannen upp, klädde på sig, plockade upp ungen och lämnade sovrummet. Han har varit vaken från då fram till läggdags nu ikväll. Min underbara älskade karl.

Jag behövde verkligen få sova då. Jag hade behövt sova redan när Minigrisen lades för kvällen, för jag var supertrött. Jag var sådär trött att jag blev vimmelkantig bara av att lyfta upp huvudet från sin plats i karlns knä när vi tittade på 2:a delen av The Hobbit - trilogin. Jo, i stället för att lägga mig när jag var så uppenbart trött, så kämpade jag med att försöka se en film med maken i stället. Vi tittar i regel Aldrig på film tillsammans längre för att vi liksom aldrig hinner eller orkar. Det är så mycket spring till gnällande ungar med tappad napp/gaser/värmeslag/mardrömmar/förkylning/etc varje kväll, så det känns liksom lönlöst att försöka hänga med i en film. Man kollar på sin höjd på ett avsnitt "The big bang theory" eller liknande.
Men igår ville vi försöka. Och jag kämpade, verkligen kämpade. Men jag låg i sängen när det var 15 minuter kvar av filmen :-p
Någon timme senare drog Minigris igång med "Operation:Inte kunna sövas om i sin säng".

Det var en minst sagt trött make som satt och frenetiskt skakade spjälsäng när jag kom ut från storsonens rum nu på kvällen. Hörde honom mumla något om att inte tveka på att sätta ut ungen i bilen för natten... då är man trött med noll tolerans, och jag känner så väl igen de desperata tankegångarna. Been there, done that. Så jag satte racerfart på den förstoppade lilla mammakroppen och praktiskt taget sprang runt och sköljde ur vällingflaska, flyttade på barnvagn(i förberedande syfte om det skulle krävas omsövning i vagn för att resterande familjen ska få sova, precis som maken gjorde inatt), kissade, fyllde på katternas matskål(som Minigris tömt ut över hela tvättstugegolvet tidigare under kvällen i jakt på ngt att knapra på), bytte till pyjamas och räddade sedan maken från sina sömnlösa plågor(läs: Minigris).

Nu ligger Minigris där jag inte vill ha honom, nämligen i våran säng. Men jag pallar inte att gå och bära en natt till, och jag är dessvärre inte utrustad med talangen att sova sittande med barn i famnen. Och nu sover han faktiskt, så det har väl med separationsångest eller något att göra just nu, denna kassa sömn från hans sida.
Hur det kommer gå senare inatt när storsonen kommer intassande hit för att sova vill jag inte tänka på, men jag hoppas att minigrisen då är för trött för att orka protestera när jag försöker lägga tillbaka honom i sin säng. Om inte får jag väl lära mig att sova sittande.