collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Familjen annorlunda

Kategori: videor

När man vill släpas bakom en traktor

Kategori: Allmänt

... fastbunden i ett rep, över en knölig asfaltsväg i bara mässingen för att det ska göra så ont som möjligt. När det känns som om bröstkorgen ska sprängas av skammen och hjältesorgen som det innebär att inse vilken urbota dum sak man hasplat ur sig. När man verkligen verkligen ångrar vad man sagt, och så gärna vill dra tiden tillbaka och få det osagt.
Så har jag känt sedan det av ren irritation flög ur mig för några timmar sedan.

Offret var en liten pojke på 2,5 år. MIN pojke. Min älskade älskade unge som är det finaste och dyraste jag har.
Hur lyckas man? Hur lyckas man säga så dumma saker ibland? Varför hinner inte hjärnan reagera innan saker flyger genom stämbanden ibland?
För jag tänkte inte. Jag tänkte verkligen inte alls på vilken innebörd mitt klantiga uttalande faktisk kan ha för en liten kille vars största idol i livet är sin mamma.

Jag mår så illa nu. Så sjukt jäkla illa. Och jag hoppas för allt i världen att han glömt bort det jag sade precis lika fort som han brukar glömma allt annat jag säger. Typ som var hans frukostmacka ligger, eller att han ska komma och sätta sig vid matbordet så fort det där barnprogrammet på TV tagit slut.

Förlåt mig min underbara älskade unge. Förlåt för att mamma är så dum.
Jag älskar dig. Då. Nu. Alltid.

Jag blir så arg

Kategori: Allmänt

... så fruktansvärt sabla arg, när jag får höra om sådant som hände idag. När jag får höra att en helt "vanlig" människa avlider för att han hade "fel" färg/märke på kläderna. För att han var på väg för att titta och heja på "fel" lag i en allsvensk premiärmatch.
Denna människa var pappa. Han hade fyra barn hemma som aldrig får träffa sin pappa igen, och detta på grund av att någon sabla idiotdjävel tyckte att det var en bra idé att dra en flaska i bakhuvudet på honom(rätta mig gärna om jag fått fel info här) för att han inte hejade på "rätt" lag.

Jag blir rädd. Rädd för att släppa iväg min egen make på match. Rädd för att låta mina barn bli fotbollsintresserade. Rädd för att låta mina barn följa med på match med sin pappa i framtiden. Rädd för vart vårt land, vår värld, är på väg.

Det händer hundratusentals hemska saker runt om i världen varje dag. Människor som faller offer för en mängd olika anledningar att dö. Krig, svält, våld, sjukdomar, you name it. Och alla är lika hemska fast på olika sätt. Men just en sådan här sak... en så urbota djävla dum anledning till att beröva någon livet...
Jag är övertygad om att uppsåtet "bara" var att skada och inte döda, men det spelar ingen roll. Sport och idrott ska inte handla om hat och våld. Sport och idrott ska vara roligt, nervkittlande, spännande, exhalterande. Det ska handla om att heja fram det lag eller den person man vill ge support, inte att bua ut och hata dess motståndare.

Vill man ge sin support till laget/personen man älskar ska man köpa biljett till tävlingsevenemangen och gå dit och HEJA. Man ska stödja dess klubb genom att köpa souvernirer, betala medlemskap eller kanske ge ett ekonomiskt bidrag på annat sätt.
Men att gå runt och "hata" allt motstånd, ha för avsikt att skada allt motstånd, det är inte att vara en supporter, det är att dra sin klubb i smutsen. Det är att vara ett dumt djävla rikspucko.

Med förhoppning om en solig morgondag

Kategori: Allmänt

... går jag nu och lägger mig.
Förhoppningen om en god natts sömn gav jag upp för lääänge sedan, det händer bara när Minigrisen sover på bortaplan.
Natten till idag höll han mig vaken från cirka 22:45 till 01:40. Bära bära bära, prova lägga ner igen, misslyckat försök, mera bära, mera misslyckade läggningsförsök, storebror som kommer tassande till oss i vardagsrummet mitt i natten("- Jag kunde inte se dig, mamma"), stoppa tillbaka storebror i vår säng, fruktpurématning av Minigris mitt i natten(till slut testar man allt, "-han kanske är hungrig?"), mera bära, slutar med att jag sitter och leker med honom i hans spjälsäng tills han håller på att somna dubbelvikt.

Inatt finns risken för liknande procedur då vi straxt före läggdags sänkte hans säng utan att han riktigt hann känna på hur det kändes med den nya förändringen. Natten till idag började han nämligen sätta sig upp i sängen och resa sig mot staketet. Trots att han straxt fyller 1 år så har han inte pysslat med det tidigare så behovet att sänka sängen har inte funnits. Inte förrän nu.
Förändringar brukar ju vara ytterligare en anledning till sämre sömn, så jag utgår från att jag inte kommer få så mycket sömn(inatt heller). Jag har som plåster på de eventuella kommande sömnbristsåren unnat mig en öl ikväll. Jag kände av en halv öl, snacka om att man får billiga fyllor efter barnafödande/månader av amning och typ noll party...

Jag hoppas som sagt att morgondagen bjuder på lika vackert väder som idag så att vi kan spendera större delen av dagen utomhus. Kanske till och med äta både mellis och lunch ute.
Storsonen trivs ute nu när det inte är så kallt, och Minigris Älskar att vara ute. Han kryper omkring och känner på gräset, klättrar på/i sandlådan och gungar mer än gärna. För honom är hela världen en upptäcktsfärd just nu och det är så kul att iaktta honom när han upptäcker nya saker. Snart går ungen själv, och det ska bli så skönt att kunna ha honom tultandes runt tillsammans med storebror utomhus utan att man måste bylta på dem massa ytterkläder. Det blir vardagslyx.


Bild från tidigare idag när storsonen busade i farfars vedförsäljnings"koja"

Tack för idag

Kategori: Allmänt

... tack för en underbar vanlig dag. Som bland annat spenderats med barnens mormor som kom hit i förmiddags för att rädda dagen som annars blivit kaos.

Minigris fick ett ryck och sov 2,5 timmes förmiddagsvila, och jag behövde bara gå ut En gång till honom under den tiden. Egentligen hade jag nog inte behövt gå ut alls, han hade nog lyckats sova vidare ändå. Jag fick till och med lov att VÄCKA honom för att han skulle hinna vakna till inför lunchen. Det har nog aldrig hänt(åtminstone inte mig) tidigare.

Och jag har känt mig så duktig idag, som värsta husmorsan som stått och gjort hemgjorda raggmunkar till lunch, och hemgjorda fiskbiffar(efter recept från ICA) och hemgjort potatismos till middag. Och både biffarna och moset blev sådär sabla bra att det riktigt, för att använda ett liiite snällare uttryck, "gökade" i munnen.
Det blev så gott så jag tror att jag ska ta mig en liten extra portion nu när Minigris somnat :-p

Den fina mormodern som var ute i trädgården med Minigris medan jag lade storebror för middagsvila(och själv i sedvanlig ordning slumrade till en stund), var tvungen att åka strax före 14 då hon var uppbokad med annat på kvällen och skulle in till stan. Så Minigris och jag stannade kvar ute tills storebror vaknade och också ville gå ut.
Vi gick över och hälsade på ett par grannar som vi knappt sett på hela vintern, sedan tog vi en promenad för att posta ett brev. När brevet var postat gick vi hem så att storsonen fick rita med gatukritorna medan jag sövde Minigris för eftermiddagsvila i vagnen. Sedan åt storsonen och jag mellis ute i sandlådan, tog fram trehjulingen och lekte ute i trädgården tills Minigris vaknade och var vrålhungrig, då var det bara att gå in och laga mat. Tack och lov hade jag stekt fiskbiffarna och skalat potatisen och ställt i en kastrull med vatten medan storsonen sov middag, så det enda jag behövde göra var att koka och mosa potatisen i stort sett. Älska förberedelser.

Nu är familjen utfodrad, ungarna placerade i sina sängar, och jag ska nu gå och pussa storsonen godnatt innan jag går ut i köket och svullar en omgång middag till :-p

Tack snälla mamma för hjälpen idag, det var sååå uppskattat!





Träning i dubbel bemärkelse

Kategori: videor

Det blev visst lite vääl tung tyngd i lära-gå-vagnen...

Ännu en dagisvecka till ända

Kategori: Allmänt

I morgon kan det bli antingen seger eller förlust då svärmodern måste dra iväg före 12 och följa med en anhörig till någon läkartid eller liknande. Just den tiden storsonen ska sova middag. Så jag räknar med att det blir rikskaos deluxe hos lilla familjen Lind i morgon med risk för att storsonen får genomgå sin allra första middagsvile-fria dag. Den som lever får se. På fredag får jag i alla fall hjälp av barnens mormor.

Appropå storsonen så är det mycket utveckling för honom nu. Han har ju äntligen överkommit sin rädsla för dammsugaren och vill mer än gärna dammsuga typ närhelst på dygnet. Under förutsättning att han får ha sina hörselkåpor på, ljudet från dammsugaren gillar han fortfarande inte.
Och så har han ju börjat springa och hämta pottan när han är kissnödig. Han sliter av sig blöjan, placerar pottan på ett specifikt ställe vid vardagsrumsbordet så att han kan titta på TV samtidigt, och så kissar han en liten skvätt. Sedan går han och tömmer innehållet i toan, går tillbaka till vardagsrummet och kissar en skvätt till :-p
När han kissat färdigt vill han ha blöja på sig igen, vilket känns rätt meningslöst då han ändå sliter av den nästa gång han ska kissa för att han då vill använda pottan igen. Unge. Men jag låter honom hållas. Jag ser hellre att han får som han vill och använder pottan, än att han blir anti om jag gnäller om blöjans vara eller inte vara. Han får ta det i sin takt, det brukar bli bäst då.

Minigris utveckling är rena rama bergochdalbanan, det går undan nu!
Han tar sig fram i raketfart på sitt eget lilla hasa-på-ena-benet-vis, och reser sig upp mot det mesta. Ibland blir han lite Väl kaxig och börjar till och med försöka klättra Upp för saker. Senast idag skulle han upp på pallen i badrummet som Linus brukar stå på när han tvättar händerna/borstar tänderna.
Han går längs med möbler, och tar vid enstaka tillfällen mod till sig och börjar traska mot planlöst mål. Han Kan, men det slutar alltid med att han får för bråttom, tappar balansen och sätter sig på rumpan. Men det dröjer nog inte många veckor innan han går. Vi får se om han hinner fylla 1 eller om det sker tidigare.



Stolt som en tupp

Kategori: Allmänt

... är jag över vår stora kille som idag kissade "ordentligt" i pottan! Två gånger på raken till och med!
Och detta fick dessutom sonens mormor och morfar bevittna som absolut var tvugna att titta på kisset.
Att han sedan lyfte upp pottan för att gå och hälla ut det i sopkorgen är en annan femma, morfar hann tack och lov styra upp det så att det hamnade där det skulle(för själv stod jag ute på altanen och försökte söva om Minigris).



Så äntligen

Kategori: videor

... slutade dammsugaren vara läskig. Bara man får ha hörselkåpor på.

Den sjunde

Kategori: Allmänt

... dök upp för någon vecka sedan. Som sagt, seg uppdatering.
 
 

Prisa gud

Kategori: Allmänt

... det blev återbäring i år också.
Jo, jag tillhör skaran som loggar in på Skatteverket.se samma dag deklarationstjänsten är tillgänglig. Pappersdeklarationen dröjer ibland så länge och jag är för nyfiken. Kan vara bra att veta om jag måste sälja av alla dyrbarheter jag inte har för att betala tillbaka också :-p Dock fick faktiskt maken sin deklaration i postlådan idag.

Idag har jag som de allra flesta torsdagar(och fredagar) fått sällskap av svärmor som hjälper mig med barnen när storsonen inte är på dagis. Jag är så enormt tacksam för hennes hjälp, för jag klarar i princip inte en hel dag med barnen själv. Minigris sover ju helt andra tider än storebror och är vaken när storebror ska sova middag, och storebror tillhör tyvärr inte skaran som man bara kan lägga i sängen, lämna själv där och så somnar han. Nej honom måste man ligga bredvid, alt sitta hos tills han somnar. Vilket ibland kan ta långt över en timme... Och ha en mammig, klängig Minigris med sig då som bara vill traska iväg funkar inte.
Den dagen storebror har slutat sova middag blir det i alla fall liite lättare att ha dem ensam, men psyket lär väl aldrig bli sig likt efteråt :-p

Nästa vecka får jag mig därför en utmaning. På fredagen kan nämligen inte svärmodern hjälpa mig då hon ska på begravning. Vem kommer hit och hjälper mig med ungarna? Hur ska vi överleva?! :-p

Ibland förundras jag

Kategori: videor

... över våra katters tålamod

Eventuellt otillräcklig uppdatering

Kategori: Allmänt

 
Eventuellt otillräcklig för att det kanske tittat ut någon tand till. Vi vet inte, för ungen kniper ju bestämt ihop munnen så fort man försöker titta. Men med tanke på dagens kink och grävande fingrar i munnen så är det säkert fler på gång. Eller så försökte han bara gräva ut kattmatsbitar ;-p
Nummer 5 tittade fram för några veckor sedan, och 6:an straxt därefter. Jag är bara seg med att uppdatera.

Så går det

Kategori: Allmänt

... när man e kaxig och ska äta "storpojkemat". Och dessutom ratar både potatisen och makaronerna, till förmån för enbart falukorv och köttfärsbiffar. Då får man ont i magen. Och självklart får man det lagom till läggdags så att mamman får gå och bära i 30-40 minuter innan man till slut håller på att däcka i mammas famn.
Men man vill ju bli stor också, och det är man på väg att bli. Det händer ju nya saker varje dag just nu.
Man lär sig till slut ta sig upp från magläge till sittande. Man lär sig resa sig mot diverse föremål(mestadels mot mamma eller pappa). Man lär sig dricka ur pipmuggen själv(och spotta ut det igen). Man lär sig vad saker heter, som till exempel Flagga(ga-ga).
Och så gör det ont i munnen stup i kvarten när nyss komna eller snart kommande tänder kliar, bråkar och värker.

Det är inte lätt att vara liten på uppväxt och inte riktigt kunna förmedla vad man vill. När något är jobbigt/smärtsamt och man bara kan förmedla det genom gnäll och tandagnisslan till ett par föräldrar som mestadels fattar noll.
Lyckligtvis har man bra stunder också, när man skrattar och är glad och skulle kunna linda hela världen runt lillfingret. När allt inom räckhåll är spännande utforskning, och allt utom räckhåll är Ännu mer spännande. Som att gå ut utomhus. Det är det bästa som finns, i alla fall när det inte blåser isbjörnar ute. Och man inte är hungrig eller skitnödig, för då spelar det ingen roll var man är, då är allt uselt.
Något mer man tycker(enligt mammans rygg alldeles för mycket) om, är att hålla mamma i händerna och gå omkring dit man själv vill. Jaga efter katten är extra spännande. Och många av promenaderna tar stopp vid katternas matskål. Kattmat stoppar man ofta i sig. Och sprider ut runt omkring sig. Och lyckas stoppa in innanför kläderna. Mamman hittar små kattmatsbitar över hela huset ibland. Men det kan ju vara bra att ha små lager överallt i huset när man inte orkar ta sig till matskålen liksom.

Ja så kan det gå, när man är en Minigris. En väldigt mammig Minigris(brorsan lär honom uppenbarligen allt han kan).
Nu sover tack och lov Minigrisen, och mamman undrar redan hur hon ska orka med en hel dag med ungar i morgon tills maken kommer hem från jobbet. Men den dagen den sorgen.
Godnatt med er.



Alltså fy farao

Kategori: Allmänt

... vad jag har mått sämst idag.
Dagen började hyfsat(om man bortser från lite pannknack, lite ryggont, lite magont och lite illamående...).
Jag tog mig upp, muggade, åt en macka och umgicks med familjen utan några större blessyrer. Orkade till och med steka plättar som sonen önskat till lunch. Tålamodet och humöret var väl kanske inte på fulldos med tanke på nämnda kroppsliga åkommor, men det var liksom hanterbart och möjligt att leva med.

Det var efter lunch det slog till. Magontet eskalerade och jag tappade både ork och livsgnista. Jag tänker misstänka att plättarna är boven i dramat här, att jag tillhör de som inte klarar mjölkprodukter tätt inpå magsjuka. För igår mådde jag ju, bortsett från lite blygsam feber, ganska hyfsat ändå.
Igår hade jag dock bara ett barn hemma då farmor tog med sig Minigrisen hem redan kvällen före då jag mådde aparsel. Så det är ju ingen omöjlighet att kroppen via någon psykisk impuls fick snedtändning av att må halvdant med två krävande ungar hemma. F-n vet. Men nu törs jag oavsett knappt titta åt en mjölkprodukt. Jag har för tusan inte ens kunnat stå/gå upprätt, och vid några tillfällen har jag inte varit långt ifrån att kasta upp. Bära runt på Minigris har halvt varit en omöjlighet då jag inte alls pallat någon form av tryck över magen. Låt säga att det varit en tuff eftermiddag/kväll.

Appropå Minigris så har han på bara någon dag eller två plötsligt fått för sig att bli en "stor kille" och rata allt vad "bebismat" heter. Så han har från och med idag börjat äta det vi äter. Bara sådär. Han äter fortfarande lite fruktpure och sin gröt, men allt annat "mos" vill han inte ha. Rätt skönt egentligen. Hoppas bara magen pallar.

Grabbarna bus

Kategori: videor

... i lite filt-lek med pappa.

Vid mellis(straxt efter 8 på morgonen...)

Kategori: videor

Är det ingen annan

Kategori: Allmänt

... som blir rädd för det här vårvädret? Redan i februari kunde man se bilder och inlägg på Facebook, Instagram etc på snödroppar, tussilagos, kattens första fästing osv.
Javisst är det härligt med sol, plusgrader och blomknoppar, det tänker jag inte sticka under stol med. Men inte än. Inte så tidigt som i februari. Och även om februari har passerat och vi nu är inne på mitten av mars, så är det just bara mars.
Björkarna har fått "frökorvar" här redan. Grannarnas rabatter är fulla av krokus och grannen intill drog idag fram gräsklipparen(vilket kanske var lite VÄL överdrivet, gräset har ju inte börjat gro än).

Det ska inte vara vår i mars. Mars är en vintermånad. Jag tycker det börjar kännas olustigt med dessa korta vintrar, hur kommer det se ut för våra barn när de är vuxna? Kommer de ens våga skaffa barn själva när klimatet bara tycks förfalla?

För övrigt ska det tydligen komma mer kyla igen framöver. Till helgen tror jag. Förmodligen massa halka och skit. Och folk kommer sitta och vara bittra och sura och undra var våren tog vägen.
Guess what, det är mars, det Ska vara kallt. Säg en valborgsmässoafton som inte varit skitkall om man inte stått intill elden och svettats? Och valborg är sista april...

Jag som hade bäddat rent

Kategori: Allmänt

Nu ligger jag, extremt stilla, i vår renbäddade säng. Rör jag på mig får jag ont i magen och illamåendet kommer som ett brev på posten. För nej, jag har inte kräkts än. Jag är en sådan där som i stort sett kan andas mig igenom ett illamående bara för att få slippa kräkas, baksidan av det är att jag får ont i magen i stället. Eller som nu, ont i rygg/nacke för att jag bara legat stilla i samma ställning i sängen i ett par timmar.
Nu har även febern kommit smygande. Ingen hög feber, men tillräckligt för att man ska känna sig sådär sänkt och småfrusen.

Jag som var så duktig och bytte sängkläder igår bara för att fräscha upp det magsjukehärjade hemmet lite. Nu ligger man här och svettas och smittar ner igen...

Maken och världens bästa svärmor är här och tar hand om barnen medan jag ligger i karantän i sovrummet. Insjuknar även svärmor faller vi platt, då vet jag inte vad vi ska ta oss till.
Storsonen är den i familjen som inte insjuknat ännu, frågan är när det kommer. För kom inte jag undan efter dessa sjukdomsdagar så lär inte han göra det heller...

Höjden av oflyt

Kategori: Allmänt

Idag, 4 dagar efter Minigris och maken, har jag fått mina första symtom. Vaknade upp med illamående(ett annat än det jag brukar ha), torrhetskänsla i munnen, bubblig och smålös mage som dessutom gör ont i "övre" delen av magen.
Nu ligger jag i fosterställning i soffan och väntar på kräks, i stort sett. Jag Avskyr att kräkas.

Karma, Murphy... jag hatar er

Såja

Kategori: Allmänt

Nu börjar det närma sig lite ordning på torpet igen.
Maken känner sig pigg nog för att åka och jobba i morgon, Minigrisen har idag varit piggare och storsonen har hämtats hem igen.

Minigris är inte frisk dock, han är fortfarande lite smygfebrig till och från och har inte riktigt fått tillbaka orken i kroppen än. Magen är även den i olag fortfarande med löst bajs som luktar kadaver.
För mycket fysisk ansträngning gör honom lätt trött och gnällig. Men han lever upp om man går ut i det vackra vädret med honom, så det har vi gjort 3 gånger idag. Först på förmiddagen, sedan efter lunch, och så tog maken ut honom en sväng när jag åkte för att hämta storebror.
Det är dessutom ett smidigt sätt för Mig att slippa gå och bära runt på honom, för i vagnen går han med på att sitta länge under förutsättning att vagnen hålls i rörelse. Och i många fall somnar han även där till slut.

Förhoppningsvis är Minigris ännu piggare i morgon så han återfår lite aptit och orkar leka lite mer på golvet så man slipper bära hela tiden. Då kanske han till och med kan gå med på att krypa runt lite själv ute på gräsmattan också så vi kan vara ute med storebror utan att jag måste gå och dra på en vagn hela tiden.
Beroende på i vilket skick hans mage är i morgon så kanske vi till och med kan skicka hem honom till farmor på fredag så jag kan ägna storebror lite extra kvalitetstid nu när han varit på bortaplan två nätter i följd.



Om en knapp månad

Kategori: Allmänt

... fyller den här grisen 1 år.



Hur i hela friden gick det till??!!

Det är inte lätt

Kategori: Allmänt

... att vara Minigris och samtidigt vara sjuk. Usch vilken hängig och gnällig kille vi haft här hemma idag. Tacka gudarna för farmor som haft storebror sedan igår eftermiddag och som behåller honom hos sig en natt till, för det hade aldrig funkat att ha honom hemma. Han hade klättrat på väggarna och använt lillebror som boxningssäck till slut.

Minigris sov som ett arsel inatt, vaknade jätteofta och släppte pruttar som luktade ond bråd död, typ. Runt 2-tiden någon gång gick han inte att söva om så jag tog upp honom, och det var då det kom - "floffloffloff klafs klafs". Typ. Vi snackar alltså diarréblöja, som rann över vid ena benet så blöjbytet fick kombineras med pyjamasbyte. Lyckligt nog var lilleman helt på det klara att det skulle sovas vidare efter blöjbytet, för han lät sig läggas igen helt utan gnäll och somnade på några minuter.
Resten av natten sov han också oroligt, men inte med lika frekventa uppvak.

Själv var jag tydligen helt klubbad i morse, för jag märkte inte när Minigris vaknade och hämtades av min hjälte till make. Klockan var då 7:20(hallå när sov ungen längre än till 6 sist?!), och han hade erbjudit Minigris vatten vilket han hade praktiskt taget HINKAT i sig. En full pipmugg liksom. Sedan hade de satt sig i soffan, och ungen hade somnat i makens knä och sovit en halvtimme.
När han vaknade hade han fått mer vatten och lite fruktpure, men var gnällig och dan, så maken som även han fortfarande är dålig i magen och orkeslös kom in till mig i sängen för lite avlastning. Minigris somnade bredvid mig och sov säkert en timme. Sedan upp igen för mer vatten och ett par små stavar formfranska. Jag försökte leka med honom, men han har inte orkat så mycket, så det blev ganska snabbt sängen igen. Jag tror aldrig han har sovit så mycket under en dag sim han gjort idag.

Under eftermiddagen har han stundtals varit väldigt ledsen. Jag tror att han har haft ont i magen. Ett tag var han så gnällig att det enda som hjälpte var att gå ut på tomten med honom och gå runt några varv. Det måste ha sett ut det, en unge i bara pyjamas och strumpor i mars. Jag har burit och burit och burit.
Alla de där "måstena" som jag tänkt avverka idag när ändå storsonen var på bortaplan har inte alls blivit av. Eller jo jag har kört en tvättmaskin och vattnat blommorna, men that's it.

Nu på kvällen blandade jag till en påse vätskeersättning vi hade i ett skåp som han fått ett par skedar av då och då, och jag hoppas verkligen att det hjälper till att återfå vätskebalansen i kroppen på honom så han får lite ordning på magen. Pruttarna har nu framåt kvällen börjat osa död igen, så jag kan nog räkna med ännu ett nattligt blöjbyte.

Usch vad det är jobbigt när barnen är sjuka, framför allt när de är så små att de inte kan berätta vad som är fel eller vad de vill. Mammahjärtat får sig en känga av att se dem så ynkliga.
Nu hoppas vi på en något bättre morgondag så att storebror kan få komma hem till mamma och pappa igen, för han saknar nog oss lika mycket som vi saknar honom.




När man borde

Kategori: Allmänt

... ligga i sängen och ladda batterierna inför eventuell kaosnatt och tidig uppgång med Minigris, så springer mamman runt och grejar med annat i stället. Man måste passa på när storsonen spenderar natten borta, för annars har man aldrig tid.

Ni vet, diska undan kastruller och stekpanna efter middagslagningen, starta diskmaskinen, bädda rent i storsonens säng, vika och lägga undan tvätt, fylla tvättmaskinen inför morgondagen, torka av spisen, rensa kattlådan, byta ut katternas vatten och fylla på matskålen, plocka upp leksaker(och alla andra grejer) som sonen dragit fran tidigare på dagen, sopa av köksgolvet, damma av ett par fönsterbrädor, vattna blommor. Lite smått och gott sådär.
Och äta en tallrik fil med nötter, russin och honung.

Om jag nu bara får tummen ur och faktiskt klär av mig, går och kissar och kryper ner i sängen, så kanske jag till och med lyckas somna före 01 till skillnad från natten före(då jag också for runt som en yr höna för att förbereda mig inför kommande dagens sjukstuga).

Och ni andra då, vad har ni för er såhär en måndagskväll?



Sjukstugan No 1

Kategori: Allmänt

Det känns som vi kan det här nu. Vi vet hur man är sjuk, så vi behöver inte öva mer, okej? Det liksom får räcka så Fru Karma, Herr Murphy och alla andra ondsinta djävlar. Vad vi än gjort er för orätt så har vi betalat tillbaka i mer än tillräckligt mycket spyor, snor, hostningar och febertoppar. Capishe?!

Jag går ju bara runt och väntar på mina första sjukdomssymtom nu. Och storsonens. Vi som ännu klarat oss. För det är aldrig någon som kommer undan här hos oss, utan förr eller senare åker vi alla dit till slut.
Storsonen följde för en stund sedan med sin farmor för att åka och hämta ut farfars nya glasögon. Har vi "tur" har han mycket roligare med dem. Så pass roligt att han till och med vill spendera natten där. För här hemma har han skittråkigt. Pappan ligger som en utspilld läsk i soffan och bara sover och orkar inte alls leka, han har drabbats hårdast av sjukan. Och mamman måste ständigt bära runt på febrig, gnällig Minigris och kan inte heller ge den uppmärksamhet och lek som han vill ha.

Det "läskiga" med att skicka iväg honom på det där viset är inte bara att samvetet får sig en törn, utan att risken att han själv insjuknar på bortaplan är ett ständigt hot. Blir man sjuk vill man ha mamma.
Och tänk om farmor OCH farfar också insjuknar typ samtidigt när han är där? Katastrof.

Var denna sjuka har kommit ifrån är för mig en gåta. Storebror var ju på dagis senast i onsdags. Kan man gå runt med en smitta så många dagar innan den bryter ut? Men eftersom Minigrisen och pappan drabbades samtidigt så måste de ju åkt på samma bacill, även om pappan mår snäppet sämre.
Minigris som spydde i morse efter frukost ville inte alls ha lunch, däremot har han druckit för honom ovanligt mycket vatten. Som tur är. Men nu på eftermiddagen fick jag i honom lite kokta, pressade grönsaker. Jag förberedde barnmatskok igår kväll för att kunna snåla lite med de färdiga barnmatsburkar vi har hemma, men jag har inte haft möjlighet att laga färdigt maten. Men med tanke på att Minigris mage är i sådant olag så är det nog bättre att köra så "ren" mat som möjligt, så jag pressade bara potatis, morot och broccoli, blandade i lite avkoksvatten och olja och skippade att krydda. Jag hoppas det får stanna kvar.

Två gånger

Kategori: Allmänt

... har jag skrivit och NÄSTAN hunnit avsluta ytterligare ett blogginlägg innan jag har lyckats trycka bort alltihop. Så nu ger jag upp och drar bara en väldigt kort sammanfattning:

Efter hotellvistelsen, när vi landat hos svärföräldrarna för att hämta barnen, spyr Minigris ner sig.
När vi lite senare håller på att packa in oss i bilen spyr han ner sig Igen.
Maken mår lite illa. Maken ser väldigt blek ut under bilfärden hem. Maken hinner med nöd och näppe få in sig själv och Minigrisen i huset hemma innan han hänger över toan.

Yee-haw!

Bubbel och crustader

Kategori: Allmänt

... fyllda med någon slags god romröra, små tunnbrödsrullar fyllda med rökt renkött och pepparrotsröra och små tunnbrödsrullar med leverpastej, samt vindruvor och nötter.
Det var det första vi fick att smaska på när allihop möttes upp i en av våra stugor på Högbo Brukshotells område.
Det var maken och jag, mina föräldrar, min bror och hans tre barn, vår ena kusin och hans dotter(den andra kusinen fick tyvärr avboka släktträffen då hennes son blivit sjuk natten före) och såklart huvudpersonen, den som ordnade och BJÖD på hela hotellvistelsen - min fina moster.

Efter bubbel-mingel begav vi oss upp till huvudbyggnaden för eftermiddagsfika. Och vilket fikabord! Det fanns kokostoppar, skorpor, sachertårta, körsbärscheesecake, frukt och massa annat. Jag höll mig till en bit sachertårta och en bit cheesecake till mitt kaffe.
Sedan gick vi tillbaka till våra stugor och degade lite innan 4-rättersmiddagen. Och vilken middag sedan... det startade med löjromstoast till förrätt, oxfilé och rostad potatis till varmrätt följt av ostbricka och dessertbord. Dessertbordet var ju inte av denna värld... det fanns så mycket att man fick en sockerchock bara av att titta på allt. Jag testade en chokladmousse smaksatt med Mackmyrawhisky, någon nötmousse, en Calvadostryffel och en havtornscheesecake. Sedan lyckades jag även peta i mig några olika sorters dessertostbitar. Det är ett under att jag inte rullade därifrån.

Efter middagen satt några av oss i loungen och såg Sanna Nielsen vinna melodifestivalen innan vi gick hem till stugorna för att sova.
Vilken fröjd det var att få sova helt ostört utan pipande barn! Jag vaknade endast av min sketna rygg och att jag behövde ändra sovställning några gånger, i övrigt sov jag som en klubbad säl. Att jag sedan vaknade före 7 är en annan femma, men jag vaknade pigg och "sunt" hungrig.

Tanken var att vi skulle mötas upp med de andra runt 8:30 för frukost, men maken och jag var för hungriga för att vänta, så vi satt till bords i hotellrestaurangen med våra första tallrikar redan vid 7:30.
Och man måste ju bara älska hotellfrukost... jag käkade ostfralla med olika pålägg, croissant, juice, blåbärsproviva, äggröra, bacon, lax, inlagd sill, matjessill, inlagda vaktelägg, kaffe, yoghurt, drömmar(kaka)... det enda jag avstod var våfflor, för tydligen tog de evigheter att grädda.
Jag näst intill föråt mig, det som räddade mig var nog att den där frukosten intogs under 3 hela timmar :-p

Vi hade det verkligen underbart trevligt, och kände oss enormt bortskämda som fick så mycket god mat, trevligt sällskap och BARNFRI(åtminstone från våra egna) tid.





















Jag brukar inte

Kategori: Allmänt

... ha mycket gott att säga om Rimbo Lek & Hobby(husläkarmottagningen), men åtminstone en av deras sköterskor är en djävel på att ta blodprov!

Jag tillhör ju sorten som har väldigt svårt för sprutor och nålar över lag. Jag är rädd, helt enkelt. Och att dessutom förena det med att bli berövad på blod gör att jag blir svimfärdig och illamående och måste sitta med huvudet mellan benen en bra stund efteråt med små korta drickpauser emellan.
Detta gjorde jag klart för provtagningssköterskan redan när jag klev innanför dörren, så i stället för en stol blev jag placerad på en brits. Jag bad henne säga till när hon skulle sticka, och tro på fan om inte kvinnan lyckades tjoffa in nålen utan att jag hann känna ett djävla dugg... grymt imponerande! Hon var så snabb och proffsig att jag blev tvungen att ge henne beröm efteråt, och hon tog emot den genom att tacka för att jag själv informerat så bra om hur jag brukar reagera när nålar är inblandade.
"- Det gör allt så mycket enklare för både dig och oss".

Så hur mycket kritik jag än må ha lagt på Rimbo Lek & Hobby fram till nu eller i framtiden, så ska de i alla fall ha en eloge för att ha fantastikst duktiga provtagningssköterskor.

Det blev visst ett sabla spring

Kategori: Allmänt

... på husläkarmottagningen(aka Rimbo Lek & Hobby) för en annan. Jag var där idag och träffade en mycket sympatisk manlig doktor som lyssnade på mig, ställde mycket frågor, kollade blodtryck, klämde på magen(och mumlade något om att kroppspulsådern kändes lite för väl) och skickade mig till "labbet" för blodprov. Dock skickade sjuksköterskan som hade hand om provtagningen hem mig. Hon vill att jag kommer tillbaka i morgon bitti efter 12 timmars fasta för att lämna blod så att proverna visar bättre resultat.
Sedan ska jag dit i nästa vecka igen och träffa läkaren och se vad proverna visat eller inte.

Hjärtat och lungorna lät i alla fall bra, och blodtrycket var bra, så där fanns inget att anmärka på. Däremot var han inne på samma linje som min make och jag själv, att jag måste försöka få mig lite sammanhängande sömn.

"- Nu kommer jag generalisera lite, men jag har träffat många kvinnor med småbarn som tar på sig "för mycket" ansvar. De tar hand om barnen, hemmet, har kanske börjat jobba och har även mycket ansvar på sitt jobb, och sedan kommer de hem och hämtar barn på dagis, ska laga mat och städa etc etc. De sover dåligt och all sömnbrist och allt ansvar för barn, hem och på jobbet byggs upp till en stress som till slut slutar i att de hamnar i en slags stressrelaterad depression. Jag vill bara att du tänker på det."

Och det är just det jag själv är rädd ska hända, så som jag nämnde i mitt inlägg igår, så måste jag börja släppa taget om mammasamvetet lite och försöka unna mig själv lite Minigris-fria nätter. Med start på lördag. Hur det blir sedan vette fåglarna, men det får vi lösa helt enkelt. Nu har jag i alla fall erkänt för mig själv att jag inte är någon stålkvinna och att jag behöver mer hjälp än jag skulle vilja erkänna.

Så i morgon kommer man må extra urkigt med absolut Noll frukost i magen när man ska ner och lämna blodprov. Jag som blir yr och illamående av nålar som det är redan, nu ska man dessutom behöva lämna blod på fastande mage. Jag lär svimma :-p

Att längta

Kategori: Allmänt

... till lördag, är vad jag sysselsätter mig med om dagarna nu. Och bara för att jag längtar såpass så kommer ju Karma eller Murphy eller någon annan stolle komma och sätta käppar i hjulen. Typ bjuda på magsjuka eller något annat sattyg.
Vad som händer på lördag? Jo då förstår ni ska Herr och Fru Lind åka iväg på hotellvistelse på annan ort en natt, UTAN barnen. Heureka!
Fram till för bara någon vecka sedan har jag gått och velat och fånat mig angående det där att lämna iväg ungarna.

"- Minigris som sover så illa, hur ska det gå hos farmor och farfar som inte har någon spjälsäng? Och utan tassar? Hur ska han kunna gungas till sömns som han brukar? Och han är ju såå mammig, tänk om stackars farmor inte lyckas lugna ner honom vid eventuellt katastrofuppvak?"

"- Och storebror som är så less på lillebror som det är redan, ska vi inte ta med oss honom åtminstone? Han sover ju åtminstone hyfsat om nätterna. Så blir det inte lika jobbigt för farmor och farfar när de bara behöver ta hand om ett barn också"

Ja ni hör ju. Hönsmamman och mammasamvetet och allt det där.
Men nu har det vänt. Jag ser Fram emot att slippa ha barn med mig. Det är precis vad jag behöver, och det ska bli såå skönt att få sova en natt utan en Minigris i sängen bredvid som väcker mig varje timme.
Nu kommer jag ju säkerligen vakna stup i kvarten ändå av ren vana, men det kommer inte vara för att en bebis gnäller, jag kommer inte behöva kliva ur sängen av någon annan anledning än att möjligen behöva gå på toa. Fatta känslan!
Det är nog det jag skulle behöva göra oftare egentligen, unna mig Minigris-fria nätter. Antingen lämna Minigris i makens händer och ta med mig storebror och åka iväg och sova borta, alternativt lämna iväg Minigris så Han får sova borta. Så jag får återhämta lite förlorad sömn ibland.

Jaja, nu börjar vi i alla fall med lördagen. Släktträff på min sida norröver med 4-rättersmiddag och inackordering i stuga med 3 dubbelrum som vi ännu inte vet vilka vi kommer dela med. Det ska bli riktigt mysigt. Framför allt att få komma iväg bara maken och jag, och få lite barnfri tid. Den enda barnfria tiden vi får tillsammans annars är när vi åker och storhandlar och ungarna lämnas hos sina farföräldrar. Vi är såå värda detta, maken och jag!



En bild från tidigare idag. Minigris premiärsittning i sandlådan. Storebror passade givetvis på att hälla sand på lillebror.

Så tog jag mig igenom

Kategori: Allmänt

... ännu en dag. Den startade som vanligt med det på senare tid näst intill obligatoriska illamåendet, tröttheten och orkeslösheten.
Det var som vanligt Minigris som vaknade först. 05:45 tvingade han upp mig då övriga familjen var trötta och sega, så vi tassade upp och bytte blöja, på med kläder, gjorde gröt och lekte en stund innan det var dags att gå in och väcka storebror. Jag lyckades med nöd och näppe tvinga i mig en ostmacka som jag inte alls var sugen på(påminnelse till mig själv här om att jag ska koka ägg till morgondagens frukostmacka. Alternativt göra chokladbollar - inte mkt till frukostmat, men ner går det alltid!)

Det är egentligen inte så konstigt att jag mår som jag gör just på morgnarna. Minigris gnäller ju typ varje timme nätterna igenom efter tappade nappar, pruttar, nya tänder, younameit, och ju fler gånger man vaknar på natten, desto mer hinner kroppen känna av att den är hungrig. Men jag går inte gärna upp och käkar på natten, dels för att jag inte vill orsaka ytterligare uppvak för Minigris(eller storebror för den delen), och dels för att jag inte vill riskera att vakna till för mycket själv så att jag får svårt att somna sedan. Den onda cirkeln. Så vaknar man med utsvulten mage och har noll aptit på det man försöker stoppa i sig sedan. Och blir orkeslös och seg och illamående.
Otroligt nog lyckas jag alltid återhämta mig fram till kvällen. Jag tvingar i mig lunch, får lättare i mig mellanmål, och är sedan "normalt" hungrig till middagen och äter en normal portion. Jag mår med andra ord som bäst på kvällen. Det tror jag delvis kan vara en underliggande psykisk grej, vetskapen om att ungarna ska sova och man slipper bli klängd på av åtminstone En unge under några timmar.

Frukta dock inte gott folk. Jag lever och andas, och på torsdag ska jag till läkaren för en grundligare undersökning. Förmodligen har jag brist på både det ena och det andra och blir tillsagd att göra en raid på Apoteket. För vilka pengar jag ska kunna inhandla diverse medikamenter vet jag dock inte då den här månaden(och säkerligen även nästkommande) bjuder på ekonomisk kris här hemma. Jag förstår inte var alla stålar tar vägen ibland... Inte ens läkarbesöket har jag råd med egentligen, men maken är väldigt bestämd med att jag SKA till den där läkaren oavsett jag påstår mig må bättre eller inte. Tänk vilken tur jag har som är fru till en sådan underbar kille :)
Här kan jag förresten passa på att säga att maken kommer vara ensam med ungarna just runt lunchtid/middagsviledags då jag fick så muppig läkartid på torsdag, så är det någon som har vägarna förbi Rånäs blir han nog inte ledsen om han får lite hjälp ;)

Nu ska jag in och pussa min storkille godnatt och sedan koka ägg.
Puss på er!



Så var det slut

Kategori: Allmänt

... på ytterligare en helg. Fast jag inte jobbar får jag alltid söndagsångest, och det pga att maken måste iväg och jobba igen. Det är han som håller mig flytande just nu och är min fasta punkt i stormen jag hamnat i, och han är ett enormt stöd och en komplett hjälte som kliver upp i stort sett varje ledig morgon när Minigris vaknar runt 6 för att låta mig få sova en stund på morgonen.
I morse till exempel tvekade han inte en sekund(åtminstone inte märkbart :-p) när Minigris som vanligt vaknade och gnällde vid 6 trots att han hållit låda i drygt 2 timmar på natten. Maken klev upp och tog grisungen med sig så storebror och jag fick sova vidare. Tyvärr sov jag inte särskilt bra, och Minigrisens volym hjälpte inte direkt till. Men så är det ibland.

Maken ringde dessutom sina föräldrar idag och frågade om de hade lust att komma över och "fika", så att jag kunde åka iväg själv och få månadshandlingen avklarad medan han fick hjälp med barnen. Det hade slutat med att maken somnade inne hos storsonen vid hans middagsvila så föräldrarna hade suttit själva med Minigris. Trevlig fikainbjudan liksom :-p
Själv gick jag runt på Ö&B och Willys och gäspade som en idiot. Jag har varit aptrött hela dagen. Men det var ändock skönt att få dra iväg själv och få lite ensamtid och total kontroll över vad som spelades på bilradion ;)

När jag lagt Minigris trodde jag att jag skulle somna som som en stock på spikmattan, men tji fick jag. Jag blev i stället Pigg och fick ett städryck. Thank God för det säger jag, för jag har varken haft tid eller ork till att göra något åt vårt nedgångna hem sista tiden. Och välbefinnandet får sig ytterligare en törn av en rörig omgivning.
Det var köket som plockades av en skvätt, och så sopades det lite golv, lades fram kläder till barnen inför morgondagen och skalades lite morot och potatis som lades i en kastrull med vatten så det bara är att starta spisen och koka barnmat i morgon. Plötsligt händer det!

Nu ska jag försöka få mig lite sömn inför eventuellt nattligt kaos igen.
Väl mött! .

00:15 - 02:30

Kategori: Allmänt

... fick bli denna natts uppe-med-barn-period. Det startade med storsonen som lyckats få blöjan på sniskan så att han kissat ner både pyjamasbyxor och säng. Ett blöj + byxbyte senare placerades han i vår säng. Kissfläcken i hans säng orkade jag inte bry mig om, utan jag prioriterade min egen sömn och skulle just lägga mig ner intill sonen då nästa unge vaknar och håller låda i drygt 2 timmar.

The glorious(sleepless) life of a småbarnsförälder. Inte konstigt att man mår som man mår :-p