collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Veckans tips:

Kategori: Allmänt

Nej, jag kommer inte komma med tips varje vecka, för det kommer jag aldrig komma ihåg :-p
Men just idag, just den här veckan, har jag ett litet mattips som jag tycker är grymt bra.
Jag var iväg till Norrtälje och storhandlade i tisdags, och då hittade jag skivspill på kotletter till bra pris. Skivspill är ju lite drygt på så vis att alla bitar är så ojämna i storlek och tjocklek. Men det är ju det som är grejen, det är ju spillbitar som blir kvar efter fördelning av kotletter(eller vad det nu må vara för något som skivats upp på slakteriet/charkuteriet), och det går att göra sååå god mat av det.
 
 
Somliga ställer sig och skär bort köttet från benen och använder i pastasåser & dyl, men det orkar inte jag stå och pilla med, jag gör i stället så att jag saltar, pepprar och bryner bitarna lite lätt, bara för att få färg på dem, sedan åker de ner i en gryta/kastrull tillsammans med stekflottet.
 
 
Jag brukar dela lite lök och lägga ner med köttet i kastrullen, och kanske någon vitlöksklyfta. Sedan täcker jag köttet med antingen vatten eller buljong. Fast senaste två gångerna jag gjort detta, har jag hällt på öl i stället, inspirerat från Portergrytan jag lade upp recept på förut.
 
 
Om det finns hemma, brukar jag även ha i ett par skedar svartvinbärsgelé(om jag kör portergryte-varianten). Sedan är det dags för köttet att stå och puttra. Länge. Minst en timme. Det jag är ute efter är att köttet ska bli sådär mört att det släpper från benen och halvt smälter i munnen när man äter det.
Om man vill(läs: jag vill), kan man efter en timmes kokning tillsätta valfri mängd créme fraiche(jag brukar ha minst en liten burk(typ 2dl?), men oftast lite till, alternativt även en liten skvätt grädde för att få en lite "såsigare" konsistens(det är annars rätt blaskigt, vilket dock inte behöver vara något negativt). Detta gör jag dock bara om jag haft svartvinbärsgelé i, då gelén bidrar till att det blir väldigt söt smak, och den gör sig bättre med créme fraiche i. Kör jag utan gelé brukar jag inte ha i någon fraiche.
Ett hett tips om man väljer att ha i créme fraiche är att först lyfta ur köttet så det är lättare att blanda i fraichen, annars går köttet lätt bara sönder i småpartiklar. Sedan lägger jag tillbaka köttet i grytan och låter det puttra 10-15 minuter till. Och voila, plötsligt har man gudoooomligt god, simpel mat som ger utrymme till att få annat gjort under tiden det står och puttrar. Guld.
 
 
Fördelen med att tillaga kött på det här viset, alltså koka det mört, är att faktiskt även barnet äter av det. Inga mängder, men han äter, just för att det är så mört och lättuggat. Bjuds han på stekt kött stoppar han en bit i munnen, tuggar i en evighet, och spottar till slut ut det. Han behöver nog sina sista 4 kindtänder innan han lyckas konsumera stekt kött som oss andra.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: