collinus

Livet i byhålan med barn och katter

Junkie

Kategori:

Mitt Candy Crusch Saga-beroende börjar bli lite jobbigt.
Men Teletubbies 24/7 är snäppet jobbigare.

Mammas stora lilla kille

Kategori: Allmänt

Inga andra gånger inser man hur stor liten pojke man egentligen har, än när man träffar en liten spädis, vilket vi gjorde tidigare ikväll. Vi åkte iväg till ett par goda vänner som fick bebis i december. Sambon har träffat bebben en snabbis tidigare, men jag själv och Linus kunde inte följa med vid det tillfället. De har dessutom flyttat till ny lägenhet närmare oss som vi ännu inte hade sett, så det blev husesyn och bebisgos på en och samma gång. PLUS att bebisens pappa fyllde år nyligen(och hade födelsedagsfirande igår som vi tyvärr inte kunde komma på då vi var och firade Min pappa som också fyllt år), så det blev lite grattande på samma gång också.
Oj vad liten bebisen var... har Linus verkligen varit så liten? Linus var ju liksom JÄTTEstor i jämförelse. Och när lillsyskonet kommer, kommer han ju kännas som en typ 3-åring(minus trotsen. Hoppas jag :-p).
 
Appropå att ha en stor liten kille, så fick ju spjälsängen lämna sin plats till förmån för växasängen idag. Vi tog tag i det efter frukostintaget så att Linus skulle få hela dagen på sig att känna på hur det kändes att den stod därinne i stället för spjälisen. Vi har "sålt in" den för honom genom att kalla den för "storpojkesäng", och han har nog tyckt att det har varit ganska spännande. Han skulle genast upp i den när den fått sin nya plats i rummet. Han sov även sin middagsvila i den, och det gick fint. Han vaknade till efter en knapp timme av att katten(Siri) som lagt sig typ intill hans huvud precis efter att han somnat, skulle ur sängen igen. Känner jag henne rätt så klev hon förmodligen rakt över honom för att det var närmsta vägen ur :-p
Och det som är så skönt med den där sängen är att även jag själv får plats att lägga mig bredvid, vilket gör läggningar och uppvak med omsövningar så mycket lättare, för han sover ju bäst när jag ligger intill(tyvärr, även om det är mysigt), och har lättare att komma till ro då. Dessutom är det mycket lättare att lyfta upp honom ur sängen när man inte ska baxa honom över ett staket mitt i natten när han vill över till våran säng och man själv knappt är vaken. Och jag blir ju inte direkt smärtare och smidigare just nu...
 
I förmiddags
 
Middagsvilan
 
Nattinatt
 
Han ser väldigt liten ut i den stora sängen, men han är en stor pojke nu med "storpojkesäng", och jag har fått för mig att han ser lite extra mallig ut när man säger det till honom. Eller stolt, om inte annat. Dessutom tror jag han tycker läggningen idag var mycket mysigare när mamma låg i sängen hos honom, i stället för nere på golvet som jag gjort med spjälsängen. Då fick han ligga och pilla på min hand, nu kunde han pilla mig i ansiktet, mysa och kramas och favoriten - pilla på mina öron.
 
Det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad sömnmässigt i den nya sängen. Jag tror dock inte det, han kommer vakna precis som vanligt och till slut vilja komma över till våran säng. Nu finns ju dock möjligheten för mig att lägga mig brevid honom i stället så att han förmodligen(förhoppningsvis) somnar om lättare, men jag kommer ju inte orka springa in dit natten igenom heller. Till slut tar jag förmodligen med honom in till oss i alla fall för att slippa springa och själv få sova lite bättre, men då slipper jag spjälsängsstaketet i alla fall :)
 
 
 
 
 

Storhandling, Looma Sino och shoppingångest

Kategori: Allmänt

Idag lämpade jag av barnet hos sin farmor så att jag skulle kunna åka och storhandla. I vanliga fall brukar jag och sambon handla tillsammans(medan barnet är hos sin farmor för allt blir så mkt lättare då), men jag tyckte att eftersom jag ändå är hemma hela dagarna, medan sambon jobbar hela dagarna, så kunde jag åka själv, så kunde i stället sambon och jag få komma iväg för oss själva i morgon och göra något roligare än att storhandla. Så får barnet en halv dag till med sin farmor och farfar.
Jösses Amalia(shit vad gammal jag låter nu) vad full kundvagnen blev. Jag tror att notan slutade någonstans strax under 2000kr, jag hann inte riktigt uppfatta summan då jag var alldeles för stressad över att hinna packa alla varor själv med kö bakom mig och allt. Jag var på vippen att erbjuda 100 spänn till en tonårig kille som satt på en bänk utanför kassorna om han ville hjälpa mig packa, men jag slog bort den tanken då  jag fick ett sådant där ryck då jag tänkte att ensam är stark och bäste dräng och allt vad det heter. Och packa lyckades jag ju göra, även om jag var lite ivägen för de närmsta 2 kunderna i kön :-p
 
Det blev några kassar
 
När jag kom hem och hade packat ur bilen och plockat in allt i respektive skåp passade jag på att tappa upp ett bad som jag lade mig i. Jag stannade ju till på sambons jobb på vägen hem för att pussas lite och passa på att låna deras lunchrum för att äta lite Thaimat jag hämtat upp, och då kom sambon med den briljanta idén att han skulle ringa sin mamma och fråga om Linus kunde få middag där, så kunde sambon hämta upp honom efter jobbet så att jag fick lite extra egentid hemma. Jag nappade direkt, därav den extra tiden för bad. Och det var sååå skönt.
 
 
 
När sambon kom hem hade han med sig en Looma Sino bärsjal som jag lyckats sniffa upp på en köp/sälj-sida på Facebook, och då det tyvärr inte medföljde knytinstruktioner så har jag suttit och kollat intruktionsvideor på Youtube som en norska lagt upp. Och jag säger bara det att det kommer ta sin tid att få kläm på det där. Jag övade på barnets nalle Oliver, medan sambon tydligen filmade spektaklet, så vill ni ha er ett gott skratt får ni väl kontakta honom :-p
 
Nu sitter jag mest och har lite ågren över en klänning jag sett på Blocket som är såååå snygg och som jag VILL HAAA. Tyvärr kostar den lite för mycket, och jag befinner mig ju inte direkt i det bästa av tillstånd för att köpa en klänning i storlek 36... tänk om jag inte kommer i den sedan? Fast å andra sidan kan ju den bli en morot för att snabbt bli av med gravidkilona. Det gick ju över förväntan första gången.
Det finns nog en risk för att jag nappar på den där blocketannonsen trots allt. För det är inte överdrivet ofta jag använder klänning av det "snyggare" slaget, och det är brutalt sällan jag dras så enormt till ett plagg som jag gjort till just det här, och det måste jag betyda att jag Ska ha den, ringht? ;-D Dessutom kommer den inte finnas kvar för all framtid. Det kanske sitter någon och gör upp en affär om det i detta nu? Hjälp!
 
 
 
 
 

Bakom fasaden - sanningen i bilder

Kategori: Allmänt

Folk i allmänhet är rätt bra på att måla upp en fin fasad över sina liv genom snuttigulliga livet-är-underbart-blogginlägg och vackra bilder på Instagram eller Facebook. Menne... vi vet ju alla att det i regel finns lite skit bakom allas hörn. Här kommer lite sanningar från familjen Lind/Collin:
 
Men vi börjar med lite vackert. Vår gata.
 
Och vårt lilla hus
 
Vi är duktiga och sopsorterar en del, dock inte ALLT. 4 olika kassar
med metall/tidningar/plastförp./pappersförp. i en fin rad i klädkammaren...
 
... medan resten av klädkammaren är ett komplett kaos.
 
En extremt vanlig syn här hemma. Disken från gårdagens middag
står kvar(kan stå disk från 2-3 dagar bakåt kvar ibland).
 
Tro det eller ej, men detta är hyfsat avplockat. Skulle ha tagit en
före-bild...
 
Också en "avplockad" bild, glömde ta en före. Detta är alltså städat
för att vara vårt hem...
 
Vet inte hur många ggr om dagen som jag plockar undan efter barnet.
Jag plockar under tiden han leker med något annat, jag plockar när han
sover middag, jag plockar när han sover middag, jag plockar när han
lagts för kvällen. Djävla unge :-p
 
Julen är fortfarande inte undanplockad här hemma...
 
Varje dag. Kattsand. Långt ut i hallen och över hela huset. Och inte pga
barnet, det sköter katterna själva... Suck.
 
Dörren in hit stängs varje gång vi ska få besök. Rummet som har prio
Noll jämfört med de andra rummen - vårt sovrum.
 
Ett av hörnen som agerar klädhög med en salig blandning av ren och
smutsig tvätt
 
Jo, det är en byrå därunder alla rena(!) kläder och spaghettikastrullen
vi fick i julklapp som av någon anledning hamnat i sovrummet?!
 
Finns det över huvud taget NÅGON därute som har en välstädad hall
med ordning i? Är det över huvud taget möjligt?
 
Avslutar med dagens positiva - Fick hem paket(påse) från Ellos med
ett par byxor till barnet. Som jag beställde i början av november. Fick
dem Idag.
 
Sådär ja, då har Jag varit lite ärlig mot omvärlden. Nu är det Er tur.
 
 

Surprise surprise!

Kategori: Allmänt

När barnet vaknade ur sin vila stod det en säng och väntade på honom i vardagsrummet. Det tog inte många sekunder innan han var i full färd med att klättra upp i sängen och utforska den. Klättra ner har han inte lyckats klura ut hur han ska göra ännu, men ju längre tid det dröjer innan han löser det problemet, desto bättre. Ur läggningssynpunkt i alla fall :-p
Han klättrade i sängen ett par gånger, sedan blev han mer intresserad av min kamera :-p
 
 
Just nu står sängen i vardagsrummet, och där kommer den stå ett par dagar. Vi har bestämt oss för att introducera den "på riktigt" först på lördag¨eller söndag. Då kommer vi byta ut spjälsängen mot växasängen redan på morgonen när vi klivit upp, så han får vänja sig vid synen och tanken på att den kommer stå där och inte spjälisen.
Hur vi gör med dagvilan, om den kommer ske i "nya" sängen vet jag inte än, vi får se hur det hela fortgår, men det är ju kanske lika bra, annars blir det nog förvirring om det ska stå både en stor säng + spjälis att sova middag i därinne. Vi får se hur vi gör, helt enkelt. Det kan ju mycket väl ske sig så illa att ungen totalvägrar att sova i sängen, att han inte accepterar den alls. En del ungar är ju så och det går inte att styra över. Vi får hålla tummarna och hoppas helt enkelt. Rapportering kommer förmodligen gå att finna här vid något tillfälle framöver.

Kunde inte hålla mig

Kategori: Allmänt

Kisset bara rann.
Närå, inte den sortens hålla sig(även om det smiter förbi några droppar ibland när jag blir överraskad av en nysning, host eller liknande. En av alla baksidor med graviditet). 
Jag kunde inte hålla mig från att plocka in den iskalla växasängen från förrådet. Noll självdiciplin kombinerat med alldeles för mycket nyfikenhet och iver. När det kommer till att testa nya saker med barnet, så är jag lika "överivrig" som min sambo kan vara ibland när han börjar fantisera om nya byggprojekt, eller saker han vill köpa. Jag brukar vara den som tar ner honom på jorden lite, men idag fanns ingen hemma som i sin tur kunde stoppa Mig, så nu står diverse sängdelar och madrasser på hall - och vardagsrumsgolv :-p
 
 
Att sängen hittat in i huset innebär dock inte att den börjar användas på en gång(även om suget och ivern över att testa är enorm). Just nu står den bara och upptar plats och intar lite av husvärmen.
Vet att vi tidigare pratat om att måla om sängen innan den skulle börja användas, men när någon av oss ska få tid/ork till det vette gudarna. Vi har nog att göra med att renovera klart Bebis blivande rum, det är prio ett på listan över eventuella bygg/renoveringsprojekt. Så jag tror vi skiter i att måla om sängen. Vi har ju undvikit möbler i "färgen" Furu hemma ända sedan vi flyttade ihop. Inte för att vi tycker det är överdrivet fult eller så, men för att vi tycker att det är snyggare med annat. Så nu tänker jag intala mig att det var dags för en furumöbel i form av en barnsäng :-p
 
Jag funderar på om man ska låta växasängen stå i vardagsrummet någon dag eller två så barnet får bekanta sig lite med den innan den flyttar in i hans rum. Alternativt ställa den bredvid hans säng(om den får plats) så han kan titta på den och klättra upp/ner i den på egen hand. Kanske ge honom möjligheten att välja vilken säng han vill sova i alldeles själv?
Jag räknar ju med att det kommer bli bökigt att lägga honom i en "vanlig" säng, då han gärna står och hänger på staketet och promenerar fram och tillbaka i spjälsängen vid läggning som det ser ut nu. Det är ytterst sällan han lägger sig på direkten och bara ligger kvar där tills han somnar, nej han ska tassa runt, prata, peka efter katten etc innan han börjar varva ner sig själv och lägger sig ner och pratar lite och pillar lite på min hand tills han till slut somnar. Själv ligger jag på golvet bredvid sängen(med mobilen i en hand under sängen och surfar/spelar spel tills han äntligen somnat :-p).
 
Vi får se vad sambon säger när han kommer hem, vi har ju inte diskuterat det där med att börja med sängen tidigare. Jag har nämnt det i förbigående men inte riktigt vågat fråga vad han anser om saken. kanske åker den tillbaka ut i förrådet redan ikväll :-p
 

Ligger här och fantiserar

Kategori:

Men inte om det ni kanske tror :-p
Nej, jag ligger och Googlar "byta till växasäng" och läser om andras erfarenheter och vid vilken ålder de bytte.
Jag märker att en väldigt hög procent har bytt när deras barn varit mellan 13-18 månader gamla, vilket förvånade mig då jag trodde det var extremt tidigt. Men tydligen är det vanligt. Och de vanligaste orsakerna bakom bytet tycks vara att barnet antingen börjat ta sig ur spjälsängen själv, att det är syskon på gång som ska få ta över spjälsängen, eller att barnen bara börjat kräva mer svängrum i sömnen.

Fan vad sugen jag är på att testa nu alltså. Inte för att det egentligen finns någon vettig eller akut anledning. Han klättrar inte ur spjälsängen(än), syskonet kommer inte än på ett tag, och han är inte för stor för sin spjälis. Däremot är han väldigt rörlig i sömnen och störs nog ibland av att det är trångt att vända från ena kortsidan till den andra och fötterna tar ibland i spjälorna när han vänder och vrider sig i sömnen.
Och så är det ju det där med att jag skulle vilja vänja lillsyskonet vid spjälsängen i ett tidigt skede(om det går).

Det finns nog en stor risk att den där växasängen kommer slippa sin kalla plats i förrådet väldigt snart... Men då får jag nog ställa in mig på mycket spring i början, för växasängen är ju lätt att ta sig ur. Men det är en kamp jag får ta.

Jag Hatar

Kategori:

... bråkiga bilar.
Idag Ulf-Petter som tände sin motorlampa och gav felmeddelande när barnet och jag skulle åka och hälsa på min moster. Fick blåsa av besöket och konfronteras med tanken att kanske inte kunna åka någonstans på ett bra tag.
Blä.

Jag Hatar

Kategori:

...Teletubbies.
Punkt.

Alla (sök)vägar bär till Familjeliv

Kategori:

Så fort jag googlar något som gäller barnet, vare sig det är sömn, matvanor eller annat, så hamnar jag liksom mirakulöst på Familjeliv.se.
Det var länge sedan jag gick in där nu(främst pga några riktiga skolexempel på enligt dem själva "perfekta" mammor som inte gör annat än att kritisera allt och alla i forumet på ett enligt Mig opassande vis), så jag gick in på en av länkarna och började surfa runt lite.
Huvudämnet som jag läste om var sömn/sömnvanor/nattliga uppvak och sådant där som vi inte anser lever upp till vår önskan här hemma.
Linus sover ju i regel bara ett par timmar i sin säng(med minst ett par uppvak i timmen) innan han får bäras över till våran säng där han spenderar resten av natten.

Jag kom bland annat över en forumtråd som handlade om byte till växasäng. I just den tråden var det många som berättade att de bytte till växasäng/juniorsäng/kalla det vad du vill-säng redan när deras barn var mellan 1 - 1,5 års ålder, och det gjorde mig lite nyfiken. Funkar det verkligen så tidigt?
Vi har ju som tanke att vi ska byta ut Linus säng strax innan det är dags för Bebis att byta från vagnen till spjälsängen. Vi har bara en spjälsäng och vi tänker Inte skaffa en till när Bebis ska byta till spjälis. Bebis ska få nöta slut på den snart fallfärdiga gamla begagnade trotjänaren till spjälsäng här hemma, och då får Linus byta upp sig till en begagnad trotjänare i form av en växasäng. Och någonstans långt inne undrar jag om vi inte gör oss en möjlig tjänst genom att lägga Bebis i spjälsäng redan från start så att Hen vänjer sig vid den direkt?

Jag vet att både jag och sambon tyckte att det var väldigt smidigt att bara kunna rulla in sovande bebis i vagnen till vårt sovrum när vi skulle sova, men kanske gjorde vi oss själva en otjänst där som inte lät Linus somna själv i vagnen alt spjälsängen i stället för att somna i famnen/på en kudde i soffan vid amning varje kväll?
Men det där är väl som med allt annat vad barn gäller - det är en sabla lottodragning och kan sluta precis hur som helst oavsett vad/hur man gör.
MEN jag är som sagt nyfiken på den där växasängen. Dock även lite oroad då vi har en unge som ärvt sin pappas bökighet i sömnen och snurrar/bökar/vänder/vrider på sig så det står härliga till. Han lär ju knöla sig ur sängen i sömnen trots fallskyddsplanka på sidan. Och den där plankan följer inte hela långsidan heller utan har en öppning där barnet ska kunna klättra i/ur sängen.

Dessutom undrar jag om det kommer gå att söva honom i den över huvud taget med tanke på att han inte bara lägger sig ner och ligger kvar där vid nattning, utan står och hänger vid staketet och pekar på saker han helst av allt skulle vilja gå och leka med i stället för att sova.
I de lägena kan jag önska att vi hade ett extra rum att ha som separat lekrum åt ungarna så att alla leksaker var utom syn/räckhåll vid läggning. Att sovrummen verkligen bara var till för sömn.
Men men.

Vi kommer aldrig veta hur växasängen kommer funka förrän vi provar, och jag har en känsla av att vi inte kommer prova på ett tag i alla fall, även om det hade varit skönt att testa möjligheten för honom att komma över till våran säng på egen hand i stället för att vi får gå upp och hämta varje kväll. För fortsätta sova I våran säng kommer han med säkerhet göra, det loppet är liksom kört, och vi varken vill eller orkar tvinga honom till något annat.

Du/ni som bytte till växasäng tidigt får gärna berätta när och hur det gick för er :)

Lite bilder från i förmiddags

Kategori: Allmänt

 
Hade gärna kommenterat bilderna lite, men bloggen har visst en sådan där bråka-på-alla-sätt-det-bara-går-dag, så att så fort jag försökt flytta på bilder för att skapa mellanrum att skriva på, så har alla bilder bara försvunnit i stället. Och då blir jag lite grinig :-p Så ni får nöja er med bilderna från familjen Collin-Lind's förmiddag ute i det vackra vädret, samt några från när vi gått in igen före - och under lunchen.

Kära Tomten

Kategori:

Till nästa jul önskar jag mig städhjälp en gång i månaden, det har väl farbror Tomten råd med?
Om farbror Tomten känner sig extra generös får han gärna ge det som en förskottsklapp fr.o.m typ... igår?

Tack på förhand
/ Den av barnet uppmärksanhetspockade mamman som aldrig hinner/orkar städa ordentligt

Snöskottning och pulkafärd

Kategori: Allmänt

Första dagen av många hemma med Linus är nu påbörjad. Det är lite trist att han inte får gå till dagis, då barn tycker om och behöver lite kontinuitet i vardagen. För att inte tala om det sociala med de andra barnen, det är främst det jag tycker är så synd med det faktum att han inte får gå till dagis när någon av oss är ledig.
"- Men åk till öppna förskolan då", kanske någon tycker då?
Men nej, säger den tråkiga asociala mamman. Dels hatar jag den där tryckta känslan jag får när jag ska sitta och vara social med andra okända mammor. Dels innebär ett besök till Öppna drygt 2 mils bilfärd per besök, och just nu är det andra halvan av januari. Då är i alla fall den Här mamman pank varenda djävla år(vare sig hon haft barn eller inte), och bensin/diesel kostar pengar.
Barnet har sina kompisar(hur pass mycket "kompis" man nu är med något annat barn som 1,5-åring) på dagis, så vi får helt enkelt bylta på oss någon dag då och då och hoppas hitta barnen ute på dagisgården så Linus får leka en stund och inte "tappar" dagiskänslan och minnet av sina dagiskamrater.
 
Idag gick vi ut på förmiddagen för att skotta bort den snö som hann falla efter att sambon skottade sista svängen igår kväll. Tack och lov var det bara ett 3-centimeterslager med lätt pudersnö, så jag hann med de viktigaste ytorna(=trappen, gången fram till trappen, infarten och platsen där sambons bil ska stå) innan Linus började ledsna. Då tog vi pulkan och gick ett varv runt kvarteret för att fördriva lite tid innan det var dags för mellis.
Det märks att Linus tycker det är mysigt att åka i pulkan alt. vagnen en stund efter att ha ramlat runt i snön. Han får vila kroppen lite och samtidigt titta på intressanta saker(intressanta saker i hans värld är bilar, flaggor, husvagnar, spadar, katter och annat sådant där som en annan knappt lägger märke till).
 
Från gårdagens skottning
 
Dagens pulkatur
 
 
Nu sover lille plutt, och jag passar på att dega lite i soffan fast jag egentligen skulle behöva göra så mycket annat. Men att vara hemma barn är verkligen ett heltidsjobb, så jag behöver vila lite för att inte sitta i halvdvala i eftermiddag när Linus vaknat och vill leka.
Jag undrar verkligen hur det kommer bli när unge nummer 2 har kommit. Då kommer ju Linus i alla fall få vara på dagis några timmar 3-4 dagar i veckan så att jag får lite avlastning, men det kommer vara jobbigt de dagar jag är hemma själv med båda två. Jag är ju fullt medveten om att det kommer bli SKITjobbigt. Det är jag inställd på, och har ju även fått bekräftat av min främsta mamma-mentor Jennie som i dagsläget har TRE barn. Hon är min idol :-D
Igår kväll låg jag och surrade med sambon om det där, och han trodde att Linus nog kommer bli lite "pappigare" med tiden, då han märker att han inte kommer ha odelad uppmärksamhet från mamma. Att mamma kommer vara upptagen en hel del med lilla bebisen. Det är det som känns mest ångestfullt, att inte kunna ge honom fullt lika mycket uppmärksamhet som förut, för i dagsläget är han världshistoriens största mammagris. Är jag hemma är det bara Jag som kan natta honom, det är bara Jag som duger när han vaknar på nätterna och det är näst intill att det bara är Jag som får byta blöja och allt annat sådant där på honom. Pappa duger bara när mamma inte är hemma, och är jag borta när Linus vaknar på nätterna(vilket han gör X antal ggr varje kväll/natt) så skriker han efter mig och är helt förtvivlad. Lilla unge.
Jag hoppas dock att den där mammigheten ska lugna ner sig lite den kommande tiden i och med att jag kommer vara hemma med honom nu först i en dryg månad, och sedan när graviditetspenningen drar igång kommer han få gå till dagis igen, men bara några få timmar om dagen och inte varje dag.
Du/ni som haft mammagrisiga barn i 1,5-årsåldern, när "gick det över" hos er?
 
Linus bestämde sig visst bara för att sova 1 timme idag, så nu är det dags för full rulle köttbulle här igen.
 

Känslan av total IQ-befrielse

Kategori: Allmänt

Äntligen kom dagen jag längtat efter så länge, dagen då jag skulle få ta ett långt hett bad helt ensam i ett helt tomt hus i lugn och ro. Det var liksom det enda mål jag hade med dagen över huvud taget. All välbehövlig städning, rensning, undanplockning etc skulle få stå åt sidan den här dagen. Jag skulle unna mig egentid i badkaret som jag inte gjort på sååå länge, och skulle det innebära att jag inte hinner/orkar göra något annat, må så vara. Badet comes first!
Låt säga att min sockersöta dagdröm grusades något när barnet och jag vaknade i morse. Dels för att vi vaknade alldeles för sent(kors i taket, men det var ia alla fall skönt att få lite sovmorgon för ovanlighetens skull), men främst för att jag upptäckte att det snöade när jag tittade ut genom fönstret. Snö = skottning. Skottning = döless på skiten.
 
Dock fanns fortfarande min ljuva dröm om det stundande sköna badet kvar i de närmsta tankarna, så jag klev glatt upp, stoppade frukost i barnet, klädde på honom och gick till dagis. Det var då det hände. En av fröknarna undrade lite över de senast lämnade dagistiderna, om det fanns någon möjlighet att flytta lite på dem så att de blev lättare för dem att kunna pysa iväg på utflykter etc, samt att hämtningen inte skulle krocka med mellis. Och absolut, för min del är det ju inga som helst problem att ändra tiderna, jag är ju enormt flexibel numer.
Hon frågade även om jag fortfarande jobbar, eller om jag gått över på graviditetspenning nu. Då sade jag som det är, att jag just nu är ledig och att graviditetspenningen tar vid först senare(vilket jag i ärlighetens namn inte vet med säkerhet ännu då jag inte fått svar fråm FK ännu).
"- Ja alltså, när en förälder är ledig ska ju barnet vara hemma. Det är endast när en förälder är arbetslös, eller hemma med syskon, som man får ha barnet på dagis i 15h."
 
Det var i det ögonblicket jag kände mig som en komplett jubelidiot. För det är ju egentligen ganska självklart. Är jag ledig ska ju såklart ungen vara ledig också. Jag betalar inte den (faktiskt) blygsamma summan för dagis varje månad för att barnet ska få vara på dagis när jag själv är hemma och är ledig. Det har liksom bara inte slagit mig förrän nu, när jag stod inför 2 dagisfröknar och kände mig som en totalt djävla IQ-befriad jubelidiot. Jag avskyr verkligen att känna mig bortgjord inför andra människor, jag tycker det är skitjobbigt.
Nu fick barnet vara kvar på dagis idag i alla fall. Fröknarna var själva lite osäkra på hur det är under graviditetspenningen sedan, om den räknas som sjukskrivning, och hur många timmars dagis vi i så fall har rätt till då, så det skulle de kolla upp , men jag kände mig ju fortfarande som första klassens dumhuvud.
 
När jag kom hem insåg jag att jag nog måste skotta lite, även om det inte hunnit snöa så mycket just idag. För vi har slarvat med skottning sedan det senaste snöfallet, och jag ville inte att det skulle hinna bli dubbelt så mycket med den snö som redan låg kvar sedan förut. Och det var under skottningen som jag blev riktigt bitter på den här dagen som skulle bli så lugn och skön. För eftersom vi slarvat med att skotta, har snön packats till tjocka "remsor" där vi kört bilarna upp och ned för infarten, så det var ju skitdrygt att skotta. Det var knöligt och tog bara stopp när man försökte dra skyffeln på marken.
Jag blev arg på mig själv och sambon för att vi varit slarviga, och "incidenten" med dagis byggde på det hela lite extra i huvudet på mig. Och det faktum att det kommer vara dags att skotta om någon timme igan, gör inte saken bättre.
 
När jag skottat färdigt och gått in, kom jag ihåg att sambon kvällen före frågat om jag hade tid att tvätta en maskin med mörkt, då han hade ont om rena kallingar, så jag gick in i tvättstugan och började fylla maskinen. Dock reagerade jag på att det inte låg särskilt många kallingar i tvättkorgen, jämfört med hur mycket kris han fått det att låta som att det var på kalsongfronten. Så jag går in i sovrummet och slänger ett öga på golvet, och jodå, där låg det ju ett gäng till.
Nu säger jag ingenting om att lämna skitiga kläder på sovrumsgolvet i stället för att lägga dem direkt i tvättkorgen, för jag är likadan själv. Men när man kvällen innan ber om att få specifika kläder tvättade, då kan man väl i alla fall få tummen ur och lägga dessa tydligen viktiga plagg i tvättkorgen åtminstone, så att den som fått i uppdrag att tvätta slipper rota runt på golvet och själv leta upp det som skall tvättas? Fast det kanske bara är jag som tycker så?
Hade jag skrivit detta inlägg om säg, 3 timmar, hade jag formodligen inte tagit upp detta alls, för då hade jag lugnat ner mig och inte varit grinig längre. Men just nu är jag grinig, just nu behöver jag få ut det, och det får min stackars sambo lida för genom offentlig förnedring i min blogg :-p(förlåt hjärtat, du vet att jag älskar dig ändå).
 
Så det är så det är just idag, gott folk. Jag känner förnedring och skamsenhet, med pålägg av lite iriitation över snö och skitiga kalsonger. Men det går över.
Från och med i morgon får barnet helt enkelt vara hemma med mig hela dagarna. Men i morgon är en annan dag. Nu ska jag bada.

Värsta vältränad

Kategori: Allmänt

 
Jag har i alla fall en stor magruta.
Men just den här bilden i sig var inte snäll... inte för att jag brukar göra mig väl p bild i vanliga fall, men det här var tamejtusan katastrof. Men jag bjuder på den.
Hur jag än gör kan jag inte vrida bilden åt rätt håll när jag bloggar från mobilen, så ni får stå ut ändå.
 

Kors i taket

Kategori:

Ikväll tog jag en dusch. Vilken lycka! Tror tamejfan att det var årets första också. Hur vidrig är inte jag på en skala? Tror tamejfan att skalan sprängs.
Det positiva är att man känner sig extra fräsch efteråt. Men jag längtar redan till på tisdag när barnet lämnats på dagis och jag ska ta ett långt ångande skumbad och karva bort all päls som vuxit sig vild på sistone. Jag skulle nog lätt kunnat ersätta den där tjejen i kollektivet i "Tillsammans", hon som tassar runt i köket med mufflan i vädret. Vildvuxen deluxe liksom.

Och om det intresserar någon så kan jag tala om att jag är trött som ett as idag. Vaknade upp lite härligt stel på barnets golv efter att han själv somnat i sin säng. Slutkörd deluxe.

Sista veckan

Kategori:

På fredag jobbar jag min sista dag, sedan blir det ett par års uppehåll som hemmamamma. Först invänta 2:ans födsel, sedan leva ett liv som mammaledig med 2 små terrorister fram till den dagen 2:an skall skolas in på dagis.
Ja, jag kan lätt erkänna att jag är lite halvt skräckslagen faktiskt. Jag minns fortfarande första tiden med Linus, och det var i min värld allt annat än en dans på rosor. Jag hade det jättetufft med både fysiska och mentala "jobbigheter". Jag kände mig inte alls naturlig i mammarollen, och att ha en bebis var ett heltidsjobb utan dess like. Hade jag inte haft en så underbar och stöttande sambo hade jag nog krackelerat helt och hållet.

Nu ska jag gå igenom en "bebistid" till, och dessutom ha min Flinus i släptåg genom hela karusellen. Tack och lov för 15h dagis!

Även nästa vecka, min första som ledig, kommer Linus få gå till dagis i 3-4 dagar så att jag får en möjlighet att ta itu med lite saker som fått stå åt sidan under en längre tid.
Prio 1 är att ta ett långt varmt bad i lugn och ro. Unna mig lite bodyscrub, hårinpackning, manikyr/pedikyr, hårborttagning på diverse kroppsdelar och helt enkelt få en liten uppfräschning. Inte en dag för tidigt(har i skrivande stund inte duschat sedan... ja jag minns inte ens när längre).
Nästkommande saker listas utan inbördes ordning:

* Röja sovrummet fritt från alla högar av rena/smutsiga/av barnet urrivna ur byrålådor med kläder som täcker varenda djävla fri yta i rummet.

* Plocka ner alla adventsstjärnor/julsaker.

* Börja med mina 1-timmespromenader igen, som jag var så duktig med när jag väntade Linus.

* Damma/torka av alla ytor som jag förr städade varje vecka.

* Rota fram Linus gamla bebiskläder och sortera upp dem i storlekar så att de är redo att användas och läggas i den byrå vi framöver hittar till 2:ans rum när det är färdigrenoverat.

* Röja ur och få lite ordning i klädkammaren i hallen.

* Styra upp och rensa ur bland Linus leksaker.

* Rensa och torka ur kylskåpen.

Det finns säkerligen typ 100 grejer till som jag skulle kunna lägga till på listan, men jag ska börja med att beta av ovanstående.
Dagis står fortfarande kvar där det står, och ju större och otympligare jag blir, desto mer behov kommer jag ha av lite avlastning. Och även om barnet har en nyligen bliven pensionär till farmor som mer än gärna tar honom ibland, så vill jag att han ska få tid även på dagis då han har så roligt där med sina kompisar och underbara fröknar. Framför allt för den sociala biten som han tycker är så rolig.
För jag är inte typen som orkar åka iväg till öppna förskolan och kyrkis i tid och otid, bensin/diesel kostar pengar och vi bor trots allt i obygden.

Nej, dagis släpper jag inte i första taget, framför allt inte när 2:an har anlänt. Då kommer vi behöva dagis både jag och Linus.

Men nu go vänner, ska den här hygieniskt försummade morsan försöka somna.

Dagens bästa

Kategori:

...var ju helt klart tidigare idag när sambon och jag sade något om bebisen i magen till Linus. Han säger: "-Tolla!(=kolla)" och pekar på magen.
Jag som kör "au natural" under onepiecen här hemma drog ner dragkedjan så mage och tuttar och allt trillar fram, för att Linus ska få titta på magen. Varpå barnet kravlar sig upp till mig i soffan, kryper fram, sträcker ut pekfingret och petar mig på ena bröstvårtan samtidigt som han säger "tut tut!".

Vad tusan kom det ifrån? Sambon och jag höll i alla fall på att garva ihjäl oss.